Uvoz svinjskog mesa je nepotreban

0
146

Povećan uvoz nekih proizvoda koji nema potrebe da se uvoze šteti spoljnotrgovinskom bilansu naše zemlje, smatra agroekonomista Milan Prostran. Uvoz svinjskog mesa zauzima prvo mesto u uvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Učešće poljoprivrede u bruto društvenom proizvodu Srbije ove godine će biti oko 15 odsto, dok će izvoz, i pored otežanih uslova, iznositi nešto više od tri milijarde dolara, izjavio je agroekonomista Milan Prostran. Ono što najviše zabrinjava je povećan uvoz nekih proizvoda koji nema potrebe da se uvoze, što se pre svega odnosi na svinjsko meso koje je zauzelo prvo mesto u uvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a to samo šteti spoljnotrgovinskom bilansu naše zemlje.

Poljoprivreda će ove godine dati veliki doprinos privrednom razvoju zemlje, rekao je Prostran. Prinos kukuruza, čija je berba počela, biće rekordan. Takođe, bila je dobra i žetva pšenice, dok se žetva suncokreta privodi kraju, a soja će dati jednu prosečnu proizvodnju. Pšenica, kukuruz, suncokret, soja i nešto šećerne repe, odrediće dve trećine ukupne vrednosti poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini.

Najveći doprinos izvozu daće pšenica i kukuruz, a tu je i izvoz ulja, sojinih proizvoda i određenih vrsta voća. Ono što moramo da uvozimo jesu kafa i južno voće, dok uvoz svinjskog mesa samo šteti spoljnotrgovinskom bilansu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here