Ogledna polja kukuruza u Velinom Selu

0
208

Agroekološki uslovi išli su na ruku ove godine uzgajivačima kukuruza. Kad god je trebalo, kiša je pala, kažu ratari, pa se na oglednoj parceli koju je postavilo resorno ministarstvo, na gazdinstvu domaćina Ilije Lazića u Velinom Selu isprsilo 35 hibrida iz 9 selekcijskih kuća, koji kako je rekao domaćin uz svu primenjenu agrotehniku obećavaju odličan prinos.

Šarolika je slika njiva pod kukuruzom u zavisnosti od fao grupe zrenja i kvaliteta zemljišta. Na ovoj oglednoj parceli već se mogu proceniti prosečni prinosi.

Predstavnici selekcijskih kuća obišli su parcele u Semberiji gde su se uverili u potencijal koji su dali kukuruz i soja u ovom kraju Srpske. Zaključuju da se proizvođači na ovom terenu sve više opredeljuju za nova saznanja i uvođenje novih tehnologija i dostignuća u selekciji semena na svoje njive, što im donosi bolju ekonomsku dobit.

I ako se odstupilo od optimalnog roka za setvu soje, i što se ova uljarica borila sa grinjom i korovima, ova kultura na oglednom polju u Semberiji daće i ove godine dobar prinos. Dobiti će biti za oko 50 procenata više u odnosu na uloženo u proizvodnju, procenjuju proizvođači.

Zadovoljni su proizvođači podsticajima resornog ministarstva koji je namenjen uzgoju uljarica, to je kažu bio razlog više da se ove godine širom Srpske nađe više površina pod ovom kulturom.

Strategija je jasna, neophodno je zanemariti monokulturu i na njive uvoditi najmanje tri kulture koje će se smenjivati tokom sezone, kako bi se ostvarili očekivano dobri rezultati u poljoprivredi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here