Mesecima su čekali stočari na nastavak izvoza junećeg mesa u Tursku. Izvozni aranžman počinje ove sedmice, a posla su se u klanicama danas prihvatile kompanije koje su potpisale ugovore o izvozu sa turskom stranom. Da li će ovogodišnja odobrena izvozna kvota rešiti probleme na domaćim farmama?

Problemi u sektoru tova junadi na domaćem terenu, samo su više došli do izražaja u vreme pandemije virusa korona, koja je za posledicu imala višemesečni zastoj u otkupu i plasmanu. Za to vreme, prerasla su tovna grla, koja su pala na teret domaćih proizvođača. Ovakvo stanje ublažila je interventna mera otkupa Vlade Srpske, a nastavak izvoza u Tursku prema očekivanjima proizvođača trebalo bi da rastereti farme.

I dok farmeri vape za otkupom, domaće tržište je pričaju, zatrpano mesom iz uvoza sumnjivog kvaliteta. Da je zaštita domaće proizvodnje u ovakvim situacijama neophodna, stav je i mesoprerađivača.

I ako se nastavlja aranžman sa Turskom, neće to u potpunosti rešiti tržišne viškove na terenu, izjavio je ovih dana ministar Staša Košarac, stoga se, kaže on, intenzivno pregovara o otvaranju novih tržišta za plasman domaćeg mesa. To bi kažu i mesoprerađivači dalo vetar u leđa održivosti i daljem razvoju sektora stočarske proizvodnje.

Ponovno otvaranje tržišta Turske za meso iz BiH pozdravljaju i proizvođači i mesoprerađivači. Dve kompanije u BiH koje su potpisale ugovore o realizaciji ovog aranžmana prihvatile su se od danas posla u klaonicama. Kvota za 2020. godinu iznosi 3.000 tona, a izvoznici iz BiH  za sada planiraju da u prvom turnusu u Tursku zemlju pošalju ukupno 1.000 tona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here