Slabi prinosi i niska otkupna cena paprika

0
1021

Prinosima paprike povrtari ove godine nisu zadovoljni, a na slab prinos, koji je ove godine manji za 40% u odnosu na prethodnu, uticali su kiša i hladno vreme tokom juna. I cena je niža u odnosu na prethodnu godinu pa se kilogram paprike slonovo uvo sada prodaje za 55 do 60 dinara dok je prošle godine kilogram paprike koštao od 65 do 70 dinara.

S prvim septembrom počela je i sezona branja paprike „slonovo uvo“  čijim prinosima povrtari ove godine nisu zadovoljni. Predsednica Udruženja proizvođača paprika u Ruskom Krsturu Dušica Oros rekla je da su kiša i hladno vreme tokom juna znatno uticali da prinosi budu umanjeni premda su paprike duge i mesnate pa su samim tim odlične da se peku za salatu ili da se od njih pravi ajvar. Ona je istakla da paprike vole da su im noge u vodi i da im godi toplota, ali da je tokom juna bilo kišovito i hladnije vreme što je uticalo na to da izostane bolji rod i da će zbog znatno nižih prinosa, čak za 40 odsto u odnosu na lane, vlasnici hladnjača verovatno ostati bez ugovorenih količina paprike.

Oros je istakla da prinosi po hektaru neće preći 40 tona, dok su se prošle godine kretali od 55 do 60 tona po hektaru te da se zbog toga očekuje da sezona branja bude kratka. U ataru Ruskog Krstura paprika je zauzela 350 hektara, a osim „slonovog uva“, na manjim površinama ima i paradajz paprike i babure, koje su takođe slabije rodile. Sve površine su pod sistemima za navodnjavanje, a u proteklih nekoliko godina na mnogim njivama su podignute mreže. Ova ulaganja su iz kredita, pa su veliki troškovi, a zarade, kako sada stvari stoje, neće biti. Ne samo zbog manje roda, već i što je cena mala, mada je paprike na tržištu manje, a sve je traženija, jer se nalazimo u sezoni pripreme zimnice. Na više mesta su otvorena otkupna mesta gde trgovci na veliko kupuju papriku da bi je izvozili u Slovačku, Češku, Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju, ali uprkos tome kilogram na veliko sada se prodaje od 55 do 60 dinara, dok je prošle godine kada je bilo dosta paprike kilogram koštao od 65 do 70 dinara. Druga klasa paprike za preradu prodaje se za 30 i 32 dinara po kilogramu.

Za nekoliko dana krenuće da se beru paprike i u Gospođincima. Za razliku od povrtara u Ruskom Krsturu gospođinački su zadovoljni rodom. U tom selu sva paprika ide u preradu posredstvom tamošnjeg otkupljivača “Agroprodukt“. Paprika je posejana direktnom setvom, a ne iz rasada, pa će dospeti tek za nekoliko dana, a prinosi će, kako očekuju tamošnji ratari, biti dobri, ali ne kao lane, kada je godina bila rodna za papriku. U Gospođincima osim paprike „slonovo uvo“ uzgaja se i čorbadžijska paprika, duga žuta paprika koja se kiseli i stavlja u tegle. Cenama u otkupu ratari iz ovog mesta su zadovoljni.

U Kovilju je tek počela berba paprika. U selu je više velikih povrtara i svako od njih ima svoje sorte i tehnologiju. Oni koji gaje sortu pod nazivom „moravska kapija“ od koje se pravi ajvar rekli su da je još rano da kažu kakav će rod imati ove godine jer su tek pre nekoliko dana počeli da je rade napominjući da ima mesta gde je baš dobro rodila i gde odlično izgleda, ali da ima i mesta gde nije tako. U svakom slučaju rekli su da je dobro što otkupljivač iz Smederevske Palanke kupuje celokupan rod, pa ne moraju da je klasiraju, već sve što se nabere ode u otkup. Kilogram „ajvaruše“, kako još zovu sortu „moravska kapija“, sada otkupljivač plaća na veliko 30 dinara. Po toj ceni paprika je vredela i pre pet godina, ali je tada sat berača koštao 180 dinara, a sada je satnica 250 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here