Mercator S i Roda – Društveno odgovorne kompanije

0
245

Kompanija Mercator S i trgovinski lanac Roda primer su dobre prakse kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom. U megamarketu Roda u Zrenjaninu zaposlen je naš sugrađanin Igor Jović, koji je rekao da je u Rodi pronašao zaposlenje kojim je zadovoljan i koje je u skladu sa njegovim mogućnostima. Inače, u kompaniji Mercator S zaposleno je 158 lica sa nekim od oblika invaliditeta.

Roda je maloprodajni lanac koji je započeo poslovanje 1994. godine, otvaranjem svoje prve prodavnice u Kuli. Razvojem svoje mreže marketa pre svega u Vojvodini, a zatim i u ostatku Srbije, Roda je uspela da na srpskom tržištu izgradi dobru cenovnu percepciju kod potrošača i da se pozicionira kao prodavnica za velike, porodične kupovine. Slovenačka Mercator Grupa je u oktobru 2006. kupila 76% kapitala kompanije M-Rodić po ceni od 116 miliona evra i tako postala većinski vlasnik Roda hipermarketa. Proces kompletnog preuzimanja kompanije je završen 2009. godine, kada Roda postaje deo kompanije Mercator-S, u vlasništvu Mercator grupe u Sloveniji. Kompanija Mercator S svoju društvenu odgovornost iskazuje ne samo učestvovanjem u brojnim humanitarnim akcijama i akcijama od društvenog značaja i značaja za lokalnu zajednicu u kojoj posluje nego i time što među 8.000 zaposlenih u Srbiji ima 158 osoba sa invaliditetom. Njihov cilj je da osobe sa invaliditetom uključe u redovne društvene i radne aktivnosti i da im obezbede uslove na radu koji su prilagođeni njihovim mogućnostima.

Mercator S i Roda su dobar primer toga kako jedna kompanija može zaposliti osobu sa invaliditetom na obostrano zadovoljstvo. Zapošljavanjem našeg sugrađanina Igora Jovića, koji je osoba sa invaliditetom Roda i mercator S dobili su poštenog, vrednog i odgovornog radnika, a Igor je dobio stabilno zaposlenje kojim je zadovoljan jer kako je i sam rekao i kako i slogan kaže – Roda je tamo gde je porodica.

Roda i Mercator S će se i u narednom periodu truditi da svoju društvenu odgovornost iskažu zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, koje će u njihovim maloprodajnim objektima pronaći zaposlenje kog su dostojni, kaoi radno mesto na kom su uslovi prilagođeni njihovim mogućnostima.

Inače, Roda je tokom godina izrasla u maloprodajni lanac sa 35 objekata raspoređenih u 24 grada širom Srbije koji zauzimaju ukupno skoro 150.000 m2. Danas na svojim policama potrošačima nudi izbor od preko 40.000 lokalnih proizvoda i proizvoda vrhunskih domaćih i svetskih brendova po veoma povoljnim cenama i uslovima plaćanja. U maloprodajnim objektima ovog trgovinskog lanca mogu se nabaviti najrazličitiji tipovi robe široke potrošnje, od namirnica, preko sredstava za higijenu, do odeće i obuće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here