Afrička kuga svinja u Nemačkoj

0
231

Nemačka je zabeležila prvi slučaj afričke svinjske kuge, što je zabrinjavajuće za zemlju gde je veoma razvijen uzgoj i trgovina svinjama, izjavila je nemačka ministarka poljoprivrede.

Virus svinjske kuge detektovan je na uginulom vepru pronađenom blizu nemačke granice sa Poljskom, u regionu Brandenburg koji okružuje Berlin.

Ministarka Julija Klekner, rekla je na konferenciji za novinare da su sumnje potvrđene posle analiza urađenih u saveznoj laboratoriji Fridrih-Lefner, koja je specijalizovana za taj tip virusa.

Virus kao i konzumiranje inficiranog mesa nisu opasni za čoveka, ali  prvi potvrđen slučaj ovog virusa je loša vest za nemačke uzgajivače, što bi  moglo  da dovede u pitanje izvoz svinjskog mesa, posebno ka Aziji.

Virus afričke kuge svinja detektovan je pre nekoliko meseci na veprovima u Poljskoj kada je Nemačka podigla ogradu sa strujom na preko 100 kilometara na granici, ne bi li sprečila ulazak inficiranih životinja u Nemačku.

Drastične mere preduzete su poslednjih meseci u Nemačkoj, pa su upotrebljeni psi obučeni da pronađu uginule veprove, a za pronalazak zaraženih životinja korišćeni su i dronovi.

Od 2014. godine ovaj virus se širi među svinjama u zemljama na istoku i drugim delovima Evrope – Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Srbiji, Ukrajini, Moldaviji, Slovačkoj i Rumuniji, a jedini način sprečavanja širenja zaraze je ubijanje kontaminiranih životinja, što je pravi košmar za nemačke uzgajivače.

Nemačka proizvodi pet miliona tona svinjskog mesa godišnje, a polovina od toga je za strana tržišta. Ona je prvi izvoznik svinjskog mesa u Evropi, a otkriće zaraženog uginulog vepra u Brandenburgu će dovesti do zabrane izvoza svinjskog mesa iz tog regiona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here