Zoran Đorđević – Primena propisanih mera i smanjenje broja nesreća

0
110

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević ponovio je danas apel izvođačima građevinskih radova da preduzmu sve zakonom propisane mere kako bi zaštitili svoje radnike i doprineli smanjenju broja nesreća.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je zajedno sa direktorom Inspektorata za rad Stevanom Đurovićem i v. d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marinom Furtulom obišao gradilište stambeno- poslovnog kompleksa u Novom Sadu, istakao je da je veoma važno da se i radnici i izvođači radova pridržavaju svih propisanih mera. Ministar je rakao da je odnosu na prethodne godine smanjen broj nesreća, ali da se one na žalost još dešavaju, a da je razlog za to uglavnom neodgovornost nadležnih. On je dodao da to važi za sve profesije, a ne samo za građevinu.

Đorđević je istakao da inspekcija prilikom nadzora i dalje zatiče strane državljane koji rade neprijavljeni, ocenivši da je to nedopustivo, s obzirom na to da je donošenjem novog Zakona o zapošljavanju stranaca prošle godine čitava procedura njihovog prijavljivanja pojednostavljena.

Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović je naveo podatak da je na gradilištu koje je obišao za godinu i dva meseca izvršeno 14 nadzora i da, osim jedne teške povrede, nisu zabeleženi drugi propusti. On je ukazao na to da je za tri godine i osam meseci inspekcijskim nadzorima otkriveno 57.000 lica koja su radila na crno, od kojih je 46.000 zasnovalo stalni radni odnos. Za isti period, kako je rekao, otkriveno je i više od 2.300 fantomskih firmi, koje nisu imale potrebna dokumenta i koje su predstavljale nelojalnu konkurenciju.

Kada je u pitanju kontrola bezbednosti i zdravlja na radu, u prvih osam meseci ove godine smrtno su stradala 22 radnika na teritoriji čitave Srbije, a u toku prošle godine za isti period život su izgubila 33 radnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here