Sastanak Vučića i Fabricija

0
69

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem istakao je da će se Srbija i u Briselu zalagati da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i ceo region Zapadnog Balkana mogli da nastave da grade dobru budućnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem da je uloga EU u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora. Posebna tema razgovora bila je evropska perspektiva Srbije, a Fabrici je istakao da će EU nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja ovoj organizaciji, imajući u vidu posvećenost Srbije reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za pristupanje.

Na sastanku Vučića i Fabricija razgovaralo se o predstojećem Godišnjem izveštaju Evropske komisije i o važnosti da nova Vlada ubrza  reforme, posebno u oblasti vladavine prava, kao i o predstojećem ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan, kojim je predviđeno da se zemljama regiona pomogne u suočavanju sa krizom nastalom zbog pandemije kovid-19,  o njenim ekonomskim posledicama i  načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i EU i u tom smislu dodatno unapredi.

Predsednik Vučić se pre svega zahvalio ambasadoru Fabriciju na značajnoj podršci koju Evropska unija pruža kroz ekonomski, politički i vrednosni doprinos napretku Srbije, te je dodao da je politika naše zemlje u celosti usmerena ka miru i stabilizaciji regiona i daljem brzom ekonomskom razvoju a da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj i dugoročno opredeljenje Srbije.

Ambasador Fabrici je poručio da Srbija ima punu podršku Unije u borbi protiv kovid-19 i podstakao Srbiju da nastavi borbu protiv koronavirusa jer je Srbija dokazala da je njen zdravstveni sistem izdržao teret i da treba da nastavi da radi u tom pravcu.

Fabrici je istakao da niko ne zna koliko će ova kriza trajati, ali da je važno da snažan zajednički odgovor postoji i da Srbija i EU ostanu pouzdani partneri u svim daljim aktivnostima usmerenim ka suzbijanju posledica pandemije.

Naglašavajući značaj zajedničkog delovanja i solidarnosti sa EU, predsednik Vučić se zahvalio na snažnoj podršci u procesu evropskih integracija od strane država članica EU i istakao da Srbija posebno uvažava pristup Unije prema Zapadnom Balkanu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here