Krizni štab – Povoljna epidemiološka situacija

0
92

Povoljna epidemiološka situacija u Srbiji odraz je visoke odgovornosti građana pokazane u prethodnom periodu a smanjen broj zaraženih i hospitalizovanih od COVID 19 u poslednjih nekoliko dana razlog je za optimizam, ali nikako za opuštanje.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 raspravljao je danas o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srbiji i na održanoj sednici usaglasio je jedinstven stav da je trenutna povoljna epidemiološka situacija odraz isključivo visoke odgovornosti građana pokazane u prethodnom periodu.

Srbija je, prema raspoloživim informacijama i takozvanoj stopi incidencije koja je bila 6,94 na 100.000 građana, nakon Grenlanda i Vatikana, najbolje stojeća zemlja u Evropi za prošlu nedelju, dok je najvišu stopu novozaraženih u prethodnoj nedelji imala Crna Gora, sa stopom incidencije 586 na 100.000 građana.

Veoma je važno zadržati visok nivo discipline što je moguće duže, jer ukoliko se budemo ponašali neodgovorno prema sebi i drugima sve ove brojke mogu se preokrenuti u relativno kratkom periodu, i iz jedne od trenutno najpovoljnijih epidemioloških situacija možemo preći u nepovoljnu.

S obzirom da uskoro i fakulteti otvaraju svoja vrata studentima, Krizni štab čvrsto veruje da se, prema iskustvu sa osnovnim i srednjim školama, uz maksimalno poštovanje preventivnih mera, nastava može odvijati nesmetano.

Kako je stigla jesen, a sa njom i hladnije vreme, Krizni štab je odlučio da produži radno vreme kafićima i restoranima bez bašte do 23 časa, ali ovakav potez se nikako ne može nazvati ublažavanjem mera, već više usklađivanjem sa vremenskim uslovima i godišnjim dobima jer nam broj zaraženih i hospitalizovanih, kao i broj pregleda u prethodnih nekoliko dana, pružaju razloge za optimizam, ali nikako za opuštanje.

Svako masovno okupljanje bez poštovanja preventivnih mera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski u zatvorenom prostoru predstavlja, pored ugrožavanja sopstvenog i zdravlja drugih ljudi i nepoštovanja zakona, svojevrsno nepoštovanje zdravstvenih radnika koji su poneli najveći teret borbe protiv korona virusa.

Vlada Srbije je još jednom apelovala na građane da poštuju sve mere prevencije zarad sopstvenog i zdravlja svojih najbližih jer je jedina sigurna zaštita od korona virusa poštovanje preventivnih mera. Svako odstupanje ili nepoštovanje propisanih mera udaljava nas od cilja, a to je konačna pobeda nad korona virusom, što ćemo uspeti jedino uz visok nivo discipline i odgovornosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here