Proizvodnja duvana u Bijeljini

0
104

Da su organizatori proizvodnje na korak do obustavljanja ovogodišnjeg otkupa i prekida dorade predatog duvana, upozorili su danas predstavnici četiri kompanije u BiH koje se bave organizacijom proizvodnje duvana. Svemu su tvrde kumovali nameti Uprave za indirektno oporezivanje, što će kako kažu širom otvoriti vrata crnom tržištu.

Predstavnici četiri kompanije koje se bave organizacijom proizvodnje duvana u BiH upozorili su danas da će zbog odnosa Uprave za indirektno oporezivanje BiH prema njima biti prinuđeni da obustave otkup duvana od proizvođača, te da ne ugovaraju proizvodnju za iduću godinu. Uprkos tome što je proizvodnja zasnovana ove godine u manjem obimu, otkupljivači opterećeni nametima nisu u mogućnosti da isplate predati duvan poljoprivrednicima.

Gušenje organizovane proizvodnje duvana direktno otvara vrata crnom tržištu, gde i sada završava na stotine tona suvog lista. Predlagali smo kažu organizatori niz sistemskih mjera koje bi rešile problem crnog tržišta, ali je tvrde UIO jednostrana po tom pitanju i ima za cilj da ugasi primarnu poizvodnju duvana u BiH.

Još u januaru ove godine organizatori proizvodnje uložili su žalbe na rešenja Uprave, koje se još uvek nalaze u centrali Uprave u Banjaluci, odgovor kažu nisu dobili i ako su rokovi svi prošli.

I podsticajna podrška prema proizvođačima duvana na entitetskom nivou trebala bi da bude bolja, stava su organizatori proizvodnje. Prošle godine isplaćeno je oko 250.000 KM podsticaja za duvan proizvođačima u Srpskoj. Iz resornog ministarstva ističu da se u BiH duvan proizvodi na oko 1.500 hektara, od toga je 1.000 hektara pod duvanom na oraničnim površinama u Srpskoj.

Šteta je poručuju organizatori proizvodnje, da bude uništen jedan resurs koji ima BiH. Sastanku, koji je održan u prostorijama Područne privredne komore Bijeljina nisu prisustvovali predstavnici UIO i ako su kažu organizatori na sastanak bili pozvani.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here