U Zrenjaninu obeležen Dan oslobođenja grada

0
180

U Zrenjaninu je danas obeležen Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. 76 godišnjica od oslobođenja obeležena je svečanim prijemom predstavnika Ruske ambasade kod gradonačelnika Zrenjanina i polaganjem venaca na spomen-obeležja posvećena borbi u Drugom svetskom ratu.

76. godišnjica od događaja 2. oktobra 1944. godine obeležena je svečanim prijemom kod gradonačelnika Zrenjanina ruskog atašea za kulturu Denisa Kruglova. Prijemu su pored gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i predstavnici zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije i gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata.

Nakon prijema ataše ruske ambasade, čelnici grada Zrenjanina, delegacije Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, gradoskog odbora SUBNOR-a i ruske kompanije Borec Srbija položili su vence na spomen kosturnicu crvenoramejaca na Bagljašu. Cveće je položeno i na spomenik narodnom heroju Sonji Marinković i rodoljubima. Potom su delegacije položile vence na spomenik Žarku Zrenjaninu.

Nakon centralne svečanosti kod spomenika Žarku Zrenjaninu, ataše ambasade Ruske Federacije i predstavnici Grada Zrenjanina posetili su salon Narodnog muzeja u kom je postavljena izložba “Smrt fašizmu!”, koja je posvećena oslobodilačkoj borbi u Petrovgradu od 1941. do 1944. godine, a čiji je autor Vladislava Ignjatov.

Oslobođenje od fašizma gradu su donele združene jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, nakon višednevnih krvavih borbi na prostoru srednjeg Banata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here