Bijeljina – Promocija knjige Podvizi i stradnja grofa od Takova

0
88

U narodnoj bibilioteci Filip Višnjić u Bijeljini održana je promocija knjige “Podvizi i stradnja grofa od Takova” autora Dejana Mihailovića. Da li je knez i kralj Milan Obrenović IV, prvi moderni srpski državnik, koji je izborio slobodu od turskog vazalstva, obezbedio nezavisnost i uveo svoju zemlju među uređene evropske države, zasluženo stekao glas neuravnoteženog čoveka, kockara, ženskaroša i rasipnika?

 O kralju Milanu Obrenoviću obično se misli kao o ne baš omiljenom vladaru, na koga je pokušano izvršenje nekoliko atentata. Međutim, Dejan Mihailović je autor koji je u svom prvom romanu „Podvizi i stradanja Grofa od Takova”, prikazao biografiju ove istorijske ličnosti, kralja koji je Srbiju uveo među moderne evropske države, time što joj je obezbedio slobodu od turskog vazalstva.

Kralj Milan se u Beču, Londonu i Parizu s kraja 19. veka kretao u aristokratskim krugovima i predstavljao kao Grof od Takova.

Bio je i strastveni kolekcionar slika. Međutim, tri godine posle zatiranja dinastije Obrenović, kraljica Natalija, tada francuska opatica, prodala je čitav jedan muzej: 210 slikarskih dela iz Milanove kolekcije, dvorski nameštaj, ukrasne i trofejne predmete, nakit, srebrninu… Poklanjala je čak dragocene umetničke slike iz Milanove kolekcije svojim sobaricama. Nepunu godinu posle Aleksandrove odluke da zabrani Milanu povratak u Srbiju i mimo volje svojih roditelja oženi se Dragom Mašin, nesrećni ekskralj je umro u Beču, od zapaljenja plućne maramice u 46. godini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here