Okrugli sto Dostojanstven rad u uslovima pandemije

0
100

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana dostojanstvenog rada i promena nastalih usled pandemije COVID-19, Savez samostalnih sindikata Srbije, u saradnji sa Fondacijom „Fridrih Ebert“, organizovao je Okrugli sto sa temom „Dostojanstven rad u uslovima pandemije“ kom je prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana dostojanstvenog rada i promena nastalih usled pandemije korona virusa Savez samostalnih sindikata Srbije organizovao je okrugli sto koji je za temu imao dostojanstven rad u uslovima pandemije. Predsednik Saveza samostalnih sidnikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao da je dostojanstven rad onaj koji omogućava dobar živo. On je ocenio da je Srbija daleko od dostojanstvenog rada i da su u Srbiji prosečna plata i minimalna plata za po 20 posto manje od potrošačke odnosno minimalne potrošačke korpe, i da oko 70 procenata zaposlenih ima platu manju od prosečne plate od 60.000 dinara.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da prosečna plata od 900 evra 2025. godine nije politička želja već plan i cilj na kome se radi.

Na okruglom stolu Dostojanstven rad u uslovima pandemije predsednik SSSS Ljubisav Orbović, ministar rada Zoran Đorđević i profesor Petar Bulat govorili su o novim izazovima sa kojima će se suočavati preduzeća, a profesor Goran Belojević ukazao je na aspekte zdravlјa i sadržaja potrošačke korpe. Predsednica Sekcije mladih SSSS predstavila je publikaciju o promenama u radu mladih u regionu bivše Jugoslavije tokom pandemije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here