EU poziva na zaštitu od izbijanja ptičijeg gripa

0
91

Zemlje EU se pozivaju da pojačaju mere nadzora i biološke zaštite kako bi se ove godine zaštitile od mogućih novih izbijanja ptičijeg gripa. Upozorenje prati izbijanje visoko patogene ptičje gripe (HPAI) među divljim i domaćim pticama u zapadnoj Rusiji i Kazahstanu tokom poslednjih nekoliko meseci.

Ovaj region je poznati jesenji put migracije divljih vodenih ptica koje se kreću ka Evropi. Severna i istočna Evropa će verovatno biti najosetljivija na nove epidemije s obzirom na prošlo iskustvo. Kada je HPAI otkriven na istom području Rusije leta 2005. i 2016. godine, epidemije su usledile u severnoj i istočnoj Evropi.

Ako se obrazac ponovi ove godine, očekuje se da HPAI stigne u ista područja Evrope na jesen ili zimu. Moguće je i naknadno širenje na zemlje južne i zapadne Evrope. Upozorenje je uključeno u najnovije ažuriranje o ptičjoj gripi u Evropi i šire.

Novi izveštaj – koji su sastavili EFSA, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i referentna laboratorija Evropske unije za ptičju gripu – obuhvata period od maja do avgusta 2020. godine. Izveštaj preporučuje da zemlje EU, u skladu sa zakonodavstvom EU o ublažavanju rizika i sistemima ranog otkrivanja za HPAI preduzmu mere za brzo otkrivanje sumnjivih slučajeva HPAI i povećaju mere biološke sigurnosti na farmama živine, da upozore veterinarske vlasti i zdravstvene organe za zaštitu divljih životinja na verovatni rizik od uvođenja HPAI i da ih podstaknu da izvrše posmatranje i brzo testiranje mrtvih ili bolesnih divljih ptica.

Širenje virusa verovatno će biti izazvano iznenadnim i upornim padom temperatura u centralnoj Rusiji i Kazahstanu.

Nekoliko studija pokazuje da su hladni vremenski uslovi doveli do brzog širenja virusa HPAI na zapad od zaraženih ptica selica tokom talasa 2005-2006 i 2016-2017.Rizik od prenosa virusa ptičije gripe na širu javnost u Evropi i dalje je veoma nizak. Međutim, da bi se rizik od prenosa na ljude sveo na minimum, ljudima se savetuje da ne diraju mrtve ptice bez nošenja odgovarajuće lične zaštitne opreme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here