Vitomir Martić – Vrhunski bokseri moraju imati vrhunsku psihu

0
338

Jedan od najplaćenijih sportova je svakako profesionalni boks, za koji je važna i psihička i fizička pripremljenost. Vrhunski bokseri moraju imati vrhunsku psihu, rekao je bokser Vitomir Martić.

Boks je plemenita veština i jedan od najstarijih olimpijskih sportova. Nauka je potvrdila da je to jedan od najtežih sportova i da biste se bavili ovim sportom neophodna je izuzetna fizička, ali i psihička priprema. Vitomir Martić je bio talentovani sarajevski bokser sa velikom perspektivom. Upitali smo ga šta boks čini tako kompleksnim sportom i zašto su profesionalni bokseri jedni od najplaćenijih sportista na svetu.

Boks ili „plemenita veština” je borilačka veština i sport u kojem dva učesnika slične težine udaraju jedan drugog svojim pesnicama u toku serije trominutnih intervala koji se zovu runde. I u amaterskom i u profesionalnom boksu takmičari, koji se nazivaju bokseri ili borci, izbegavaju udarce svoga protivnika, istovremeno pokušavajući da oni njemu zadaju udarac. Bodovi se dobijaju za čist, čvrst udarac (spoljnom stranom skupljene šake) u dozvoljenu oblast prednje strane protivnikovog tela iznad pojasa, pri čemu se udarci u glavu i torzo posebno vrednuju i cene. Borac koji dobije više bodova posle predviđenog broja rundi proglašava se pobednikom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here