Pitanje ko je predsednik sindikalne organizacije u Dijamantu ostaje bez odgovora

0
398

Nakon našeg priloga o sukobu sindikata u kompaniji Dijamant i navoda Martona Tapaija da je sindikalna organizacija Samostalnog sindikata za proizvodnju ulja, masti i margarina onemogućena da vrši rad razgovarali smo i sa predsednikom Samostalnog sindikata Agroindustrijskog kompleksa Anđelkom Bokićem koji tvrdi da je Marton, a ne on, uzurpirao sindikalnu organizaciju u Dijamantu.

Nakon priloga naše televizije u kom smo preneli izjavu Tapai Martona o dešavanjima u sindikatima u kompaniji Dijamant, obratio nam se i Anđelko Bokić sa željom da opovrgne navode Tapaija iznete u toj izjavi. Kao prvo, on je naveo da statut granskog Sindikata zaposlenih u poljoprivrednoj, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi, kom pripada Sindikalna organizacija Samostalnog sindikata za proizvodnju ulja, masti i margarina nije usaglašen sa statutom Saveza samostalnih sindikata Srbije te da Sindikat zaposlenih u poljoprivrednoj, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi formalno ne postoji na teritoriji Vojvodine i da sindikalna organizacija u Dijamantu ne može samim tim da se poziva na taj sindikat i da zaposlenima deli pristupnice za članstvo u tom sindikatu. Umesto tog sindikata pre godinu, godinu i po dana, osnovan je Samostalni sindikat Agroindustrijskog kompleksa na čijem je čelu Anđelko Bokić.

 

U našem prvom prilogu o dešavanjima u Dijamantu Marton Tapai je optužio Anđelka Bokića za uzurpaciju Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata za proizvodnju ulja, masti i margarina, a ovoga puta za uzurpaciju te iste sindikalne organizacije Bokić je optužio Tapaija uz navode da je Marton Tapai na mesto predsednika te sindikalne organizacije izabran na neformalnim i nelegitimnim izborima. Bokić je rekao da je on izabran za predsednika februara prošle godine i da do dan danas, suprotno Tapaijevim rečima, nije razrešen te dužnosti.

Marton Tapai je u svojoj izjavi rekao i to da neće biti dogovora sa Anđelkom Bokićem i njegovim pristalicama i da će dalje korake preduzimati advokat. Bokić, sa druge strane, poziva na dogovor i mirno rešavanje ovog višemesečnog sukoba.

Ko je predsednik Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata za proizvodnju ulja, masti i margarina, ko je zakonski zastupnik sindikata i ko će se starati o pravima radnika u kompaniji Dijamant i boriti se za njihova prava izgleda da će morati da odluči sud pošto se čini da je dogovor na dobrovoljnoj bazi veoma daleko.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here