Ministarstvo poljoprivrede – Novi IPARD konkursi oktobra i novembra

0
181

Prema planu Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave za agrarna plaćanja naredni IPARD konkursi trebalo bi da budu raspisani u oktobru i novembru ove godine.

Za javni poziv za nabavku novog traktora opredeljeno je oko 600 miliona dinara iz IPARD fonda, dok su za mehanizaciju i izgradnju na raspolaganju oko 2,5 milijarde dinara. Mogu da konkurišu fizička i pravna lica, kao i zemljoradničke zadruge.Svi podnosioci zahteva u okviru Mere 1, iz koje se raspisuju ovi javni pozivi, treba da imaju poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu.  Zapravo, moraju da poseduju određena znanja i veštine za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Uslov ispunjavaju poljoprivrednici koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva u periodu od najmanje tri.

Poljoprivrednik uz zahtev za odobravanje projekta može dostaviti i izjavu u kojoj navodi period u kojem je bio nosilac ili član gazdinstva/ava, a u obrazac za odobravanje projekta upisuje brojeve tih gazdinstava.  Tri godine radnog iskustva u odgovarajućem sektoru poljoprivredne proizvodnje takođe su dokaz stručne osposobljenosti.

U slučaju da nemaju traženo iskustvo, neophodno je da podnosioci zahteva poseduju minimum srednjoškolsko obrazovanje iz oblasti poljoprivrede ili veterine, ili visoku stručnu spremu iz bilo koje oblasti. Takođe, kao alternativu mogu pohađati i specijalizovane obuke za poljoprivredna zanimanja ukoliko poseduju minimum srednjoškolsko obrazovanje bilo kog usmerenja. Ukoliko je podnosilac preduzetnik, privredno društvo ili zemljoradnička zadruga, ovi uslovi se odnose na stručno lice odgovorno za proces proizvodnje.

Kao dokaz stručne osposobljenosti ili potrebnog radnog iskustva, podnosilac uz zahtev za odobravanje projekta prilaže i jedan od sledećih dokumenata:diplomu, odnosno uverenje o stečenoj visokoj stručnoj spremi, ili diplomu, uverenje ili svedočanstvo o stečenoj srednjoj stručnoj spremi u oblastipoljoprivrede i/ili oblasti veterine, ili diplomu, uverenje ili svedočanstvo o stečenoj srednjoj stručnoj spremi i potvrdu o stručnom osposobljavanju u odgovarajućem sektoru u oblasti poljoprivrede, odnosno i izjavu da će pohađati stručnu obuku u odgovarajućem sektoru u oblasti poljoprivrede u minimalnom trajanju od 50 časova predavanja najkasnije do dana podnošenja zahteva za isplatu IPARD podsticaja  ili ugovor o radu na poslovima u oblasti poljoprivrede u odgovarajućem sektoru, sa pratećom prijavom (odnosno odjavom) na obavezno socijalno osiguranje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here