Vladimir Kovčin – Korona virus nije kancerogen

0
137

Virus korona je do danas neistražen, pa ostaju nedoumice da li je kancerogen. Za mišljenje smo pitali našeg velikog stručnjaka iz oblasti onkologije doktora Vladimira Kovčina.

Broj obolelih od korona virusa je u naglom porastu kako u regionu, tako i na planetarnom nivou. Broj pacijenata koji su preležali ovu bolest je sve veći, ali oporavak traje i po nekoliko meseci. Naučnici još nisu sigurni kakve sve posledice korona virus ostavlja na ljudski organizam. Zamolili smo onkologa doktora Vladimira Kovčina da nam odgovori na pitanje da li infekcija korona virusom povećava rizik od onkoloških oboljenja.

Ono što se za sada zna ne povećava rizik od onkoloških oboljenja, ali je potrebno da prođe jedno izvesno vreme pošto je novi virus, i da se pokaže da li je on slučajno kancerogen, najverovatnije nije.

Korona virus za sada je nedovoljno klinički ispitan, i ne zna se koje tačno posledice ostavlja na one koji ga preleže. Da bi se dobila odgovarajuća saznanja potrebno je da se obave odgovarajuće kliničke studije i da prođe nekoliko godina istraživanja. Kao najveću vest za sada svet čeka početak upotrebe vakcine protiv virusa korona za koju se, takođe, ne zna kako će delovati jer nije bilo vremena da se obave sva potrebna klinička ispitivanja koja su neophodna po fazama koje traju i po nekoliko godina za odobrenje nove vakcine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here