Čajetina – Predstavljen novi model podrške poljoprivrednicima i proizvođačima hrane

0
114

U Zlatiborskom okrugu 19 korisnika je dobilo finansijsku pomoć namenjenu unapređivanju njihovih gazdinstava.

Novi model za podršku poljoprivrednicima, koji je realizovan kroz konkurse „Fonda za podsticaj razvoja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje u opštini Čajetina“ predstavljen je predstavnicima lokalnih samouprava Zlatiborskog okruga i medijima. Fond su formirali Fondacija Ana i Vlade Divac, opština Čajetina i preduzeće „Zlatiborski eko agrar“ sa ciljem da sličan model pokrenu i ostale opštine i tako poljoprivrednicima i prerađivačima hrane obezbede dodatnu podršku na inovativan način.

Prosečna vrednost podsticajnih sredstava u okviru prvog konkursa po korisniku iznosila je oko 200.000 dinara. Korisnici su dobili 30% sredstava bespovratno za realizaciju investicija u voćarsku, stočarsku i pčelarsku proizvodnju, a tokom tri naredne godine preostala sredstva beskamatno vraćaju u Fond iz kog će se podržavati drugi poljoprivrednici.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, Ana Koeshall je istakla da fondacija sa skoro svim opštinama ima razvijene poljoprivredne fondove sa kojima radi u zadnjih 5-6 godina.

Fondacija Ana i Vlade Divac, opština Čajetina i Privredno društvo „Zlatiborski eko agrar“ izdvojili su 4.000.000 dinara u okviru konkursa za podsticajna sredstva za razvoj proizvodnje i prerade hrane u opštini Čajetina u 2020. godini. U prvom krugu konkursa, završenom u julu ove godine, izabrano je 19 korisnika koji su uz pomoć sredstava unapredili svoja gazdinstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here