Prodaja meda preko pogona Naš med

0
1578

Kupci meda pakovanog u pogonu “Naše med” moći će da na sajtu pogona tačno vide čiji je med u tegli koju su kupili izjavio je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije i član Skupštine pogona Rodoljub Živadinović.

Pogon “Naš med”, za samo par meseci od početka rada, uticao je da cena bagremovog meda na srpskom tržištu dostigne 6,3 evra po kilogramu, a da cena šumskog meda dostigne šest evra po kilogramu. Predsednik SPOS-a i član Skupštine pogona “Naš med” Rodoljub Živadinović je istakao da je za pčelare najznačajnije to što su cene bagremovog i šumskog meda na domaćem tržištu značajno porasle nakon što je pogon krenuo sa otkupom.

On je podsetio da pogon “Naš med” otkupljuje med od pčelara sa područja čitave Srbije, bez obzira kolike količine imaju. Prema njegovim rečima, objavljene su cene za bagremov i šumski med. Do sada su otkupljene značajne količine bagremovog meda i nešto preko 20 tona šumskog koji će otići čak u Saudijsku Arabiju, a gde će otići bagremov biće poznato uskoro, pošto su u toku pregovori sa više kupaca. Prema njegovim rečima, analize se rade shodno srpskim propisima, a to su propisi identični propisima u Evropskoj uniji, ali i pored toga toga kupci iz inostranstva traže dodatne.

Živadinović je rekao I da pogon “Naš med” stranim kupcima med prodaje u buradima od po 300 kilograma I da još nema kupca koji traži med pakovan u tegle. Prema njegovim rečima, pogon u Rači će za 10 do 15 dana spakovati prve količine meda u teglama za domaće tržište. U planu je i pakovanje u tegle jedna tona livadskog meda, kojeg pogon za sada ne otkupljuje, a koji je dobio od pčelara sa Vlasine. Do prošle godine se u našoj zemlji broj košnica stalno povećavao, ali su se ove godine zbog loših prinosa mnogi pčelari razočarali i najavili da će odustati od pčelarstva.

Živadivnović je najavio I da će SPOS ulagati u “Naš med”, pa će tako naredne godine biti nabavljena oprema za automatsko pakovanje vredna 300.000 evra, što će omogućiti da pogon odgovori zahtevima svakog tržišta.On je podsetio da je izgradnja “Našeg meda” koštala više od 1.550.000 evra. SPOS kao osnivač, vlasnik je 76 odsto kapitala tog društva sa ograničenom odgovornošću, a 24 odsto udela u vlasništvu ima opština Rača. Prema njegovim rečima predstavnici Saveza upravljaju pogonom, a uloga predstavnika opštine Rača u Nadzornom odboru i Skupštini je da štite kapital opštine i ne dozvole stavljanje pod hipoteku ili njegovu prodaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here