Petar Peca Popović o grupi EKV

0
436

Bilo bi lepo da EKV ima svoje naslednike, ali administrativnim putem vi ne možete dobiti Milana Mladenovića, rekao je rok kritičar Petar Peca Popović.

Grupa Ekatarina Velika imala je meteorski uspeh u bivšoj Jugoslaviji. I posle više od 25 godina od smrti njenog frontmena Milana Mladenovića ona ima svoje verne sledbenike u svim republikama bivše Jugoslavije. Nažalost, većina nekadašnjih članova ove grupe prerano nas je napustila. Upitali smo legendarnog rok kritičara Petra Pecu Popovića da li Ekatarina Velika ima svoje naslednike.

Ekatarina Velika je među najuticajnijim, ako ne i najuticajniji bend na prostoru bivše Jugoslavije, a takođe se smatra i jednim od najvažnijih bendova na jugoslovenskoj rok sceni uopšte. Mnogi bendovi su tokom godina obrađivali njihove hitove, ali ono što je karakteristično je to da se imitacije tema kojima se Milan Mladenović bavio, kao i njegov jedinstvenI pesničkI stil, stalno pojavljuju u muzici mnogih novih mladih bendova.

Među bendovima za koje se tvrdi da su pod velikim uticajem Ekatarine Velike je bend Van Gog koji se uzdigao do statusa jednog od najpopularnijih rok bendova u Srbiji u drugoj polovini 90-ih, ali koji je takođe često kritikovan zbog preterane sklonosti ka imitaciji EKV-a, naročito kada se radi o tekstovima pesama. Drugi bend na koji je Ekatarina Velika značajno uticala je Blok aut, koji je obradio njihovu pesmu „Soba“ i koji često svira njihove pesme na svojim koncertima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here