Sastanak Vučića i ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva

0
141

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva Šan Meklaud, sa kojom je razgovarao o rezultatima borbe protiv zarazne bolesti KOVID-19 u dvema zemljama. 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka Šan Meklaud su se nakon današnjeg sastanka saglasili da su zdravlje stanovnika Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva i međunarodna saradnja, prioriteti za vlasti dveju zemalja. Oni su izrazili nadu da će aktuelna alarmantna situacija sa ovom zaraznom bolešću, uz solidarnost, biti uskoro prevaziđena, kako bi se Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo posvetile ciljevima društvenog i ekonomskog razvoja. Predsednik Vučić se interesovao za rezultate britanskih stručnjaka u razvoju vakcine protiv korona virusa i izrazio zadovoljstvo njihovim napretkom.

Ambasadorka Meklaud je naglasila značaj uključivanja Srbije u sistem KOVAKS, kao sistem globalnog odgovora na izazov KOVID-19, koji pruža mogućnost najbrže, pravičnije i lakše nabavke vakcine, kada ona bude na raspolaganju. Predsednik Vučić je ponovio posvećenost Srbije snaženju političkog dijaloga sa Ujedinjenim Kraljevstvom na najvišem nivou, što bi doprinelo i jačanju saradnje dveju zemalja u različitim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući ekonomiju i odbranu. On je takođe izrazio i potrebu snaženja saradnje u okviru međunarodnih organizacija, s obzirom na to da su i Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo iskreno posvećeni principima multilateralizma. Ambasadorka Meklaud je rekla da i Vlada u Londonu ima nameru da osnaži ekonomsku, posebno trgovinsku saradnju dveju zemalja, očekujući da će okolnosti dozvoliti skoru posetu resornog ministra Srbiji. Ambasadorka Meklaud je prenela poziv premijera Džonsona predsedniku Vučiću da učestvuje na onlajn Samitu posvećenom klimi i klimatskim promenama, koji u decembru organizuje zajedno sa Generalnim sekretarom UN, predsednikom Francuske, predsednikom Čilea i premijerom Italije. Ona je naglasila da Ujedinjeno Kraljevstvo i premijer Džonson pridaju veliki značaj pitanju očuvanja životne sredine, izrazivši nadu da će Srbija moći da učestvuje u smanjenju emisije ugljen-dioksida, kako bi doprinela izgradnji “zelene ekonomije” i ostvarenju drugih ciljeva te vrste.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here