Priprema zemljišta za setvu

0
112

Ove jeseni ratari širom Evropske unije imaju probleme sa obradom i pripremom zemljišta, ali i setvom. Loše uslove je prvo stvorila suša, a potom su padale veće količine padavina koje su je prolongirale.

Toplo i suvo letnje vreme, u drugom delu praćeno obilnim, ponegde i prekomernim padavinama, otežalo je poljske radove u većem delu Evrope, stoji u izveštaju Agencije za praćenje poljoprivrednih useva. Toplo i suvo vreme trajalo je prva dve nedelje devetog meseca i to u većini delova Evrope, što je dovelo i do vrlo visokih temperatura u širokom pojasu od severa do juga kontinenta. Ovo je bio najtopliji septembar u mnogim regijama još od 1979. Međutim, uticaj na useve bio je ograničen jer je većina jarih kultura već bila ovršena. Od kraja septembra do sredine oktobra, veliki delovi srednje i zapadne Evrope, kao i mediteranskog područja zabeležili su obilne kiše i značajan višak padavina. Ovi vlažni uslovi rezultirali su kašnjenjem u žetvi nekih letnjih useva, ali i setvi uljane repice i ozimih žitarica. Ona je gotova za ozimu repicu, a što se tiče žitarica, rok setve još nije gotov.

Setva uljarice je zbog suše bila otežana, pogotovo u Francuskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Ukrajini. S druge strane, uslovi u Nemačkoj, Poljskoj i Danskoj, ali i baltičkim zemljama bili su dobri stoga se očekuje i takav početak sezone. Površine u tim regijama mogu donekle nadoknaditi očekivani pad u zemljama izloženim suši. Setva žitarica započeta je u celoj Evropi uglavnom pod suvim uslovima. Dok su radovi obrade zemljišta dovršeni u oktobru u severnim regijama, ona je pak odložena u mnogim zapadnim, središnjim i istočnim regijama Evrope. Razlozi su sa jedne strane septembar bez kiše, a sa druge preterana vlaga u oktobru. Ali, u izveštaju se napominje da je još uvek moguće obaviti je u narednim nedeljama. U baltičkim zemljama setva ozimih kultura je završena u optimalnom roku, pod vrlo dobrim uslovima do kraja septembra. Takođe, u Holandiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji ona je dobro napredovala uprkos suši. Prve veće padavine krajem septembra i početkom oktobra odložile su terenske radove, a klijanje je usporilo hladnije vreme u ovom mesecu. U Francuskoj, u južnom delu zemalja Beneluksa i u Poljskoj, radovi u polju su takođe brzo započeli nakon suvog septembra, ali obilne i česte kiše nakon toga su odgodile setvu. Slično tome, u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji i Hrvatskoj velika je vlaga odložila radove i sejanje ozimih kultura. U Mađarskoj pa u manjoj meri i u Bugarskoj i Rumuniji ona je zbog suše odložena do početka oktobra, a nakon toga su obilne padavine uzrokovale dalja kašnjenja. I u Ukrajini je setva pšenice i ječma odložena zbog istog razloga, naročito na jugozapadu iako su u oktobru umerene kiše donekle poboljšale uslove. U Španiji i Portugalu ona obično započinje sredinom oktobra. Međutim, i tamo je odložena. Treba napomenuti da u Italiji i Grčkoj optimalni setveni rok za žitarice započinje tek u novembru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here