Posebna sednica vlade uz prisustvo Aleksandra Vučića

0
81

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas posebnoj sednici Vlade na kojoj se govorilo o tri ključne teme – Kosovu i Metohiji, bruto domaćem proizvodu i epidemiji virusa kovid 19.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas posebnoj sednici Vlade na kojoj je razgovarano o Kosovu i Metohiji, BDP i epidemiji kovida 19. Predsednik Vučić je izjavio da je članove Vlade Srbije upoznao sa tokom dijaloga sa Prištinom i da im je ukazao da Srbija ne može da prihvati stav Prištine da će Zajednicu srpskih opština formirati posle priznanja nezavisnosti, jer je Zajednica srpskih opština bezuslovna obaveza predviđena Briselskim sporazumom. Predsednik Vučić je naveo da je na sednici bilo reči i o projektima kojima Beograd može da pomogne Srbima na KiM, navodeći da je otvorena laboratorija za uzimanje PCR testova u Kosovskoj Mitrovici, a da se govorilo i o projektima proširenja kapaciteta i izgradnji novih projekata u zdravstvenom sektoru u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici. Predsednik Vučić izrazio je zadovoljstvo što je današnjoj sednici prisustvovao i predsednik parlamenta Ivica Dačić, rekavši da je značajna i parlamentarna diplomatija kako bi imali ujednačen, racionalan i odmeren pristup rešavanju svih spoljnopolitičkih problema.

Predsednik Vučić preneo je da je Srbija, prema najnovijoj fleš prognozi, imala pad BDP-a u trećem kvartalu od 1,3 odsto, što je trenutno najbolji rezultat u Evropi. Istovremeno, on je potvrdio da u Srbiji raste industrijska proizvodnja i da po tom pitanju možemo da budemo optimisti. Takođe, kako je naveo, bilo bi veoma značajno i dobro za zemlju kada bi IT sektor, čiji izvoz ove godine učestvuje u BDP-u sa 5,6 odsto, porastao na šest odsto, pogotovo zato što je teško za očekivati da poljoprivreda, nakon tri godine, i četvrtu godinu zaredom ostvari rekordne rezultate. Vučić je izneo podatak da je prerađivačka industrija zabeležila rast od 2,3 odsto u odnosu na treći kvartal 2019. godine, ukupna industrija rast od 3,1 odsto, a poljoprivreda je porasla za 4,5 procenata. Problema je bilo u niskogradnji, zbog nedovoljno plaćanja i manje ulaganja u održavanje i izgradnju lokalnih i regionalnih puteva, što će se, kako je objasnio, ispraviti sa 14,7 milijardi ulaganja i mnogo radova koje tek slede.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here