Sastanak Vučića i šefa misije Saveta Evrope u Beogradu

0
97

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Tobijasom Flesenkemperom, šefom misije Saveta Evrope u Beogradu, sa kojim je razgovarao o primeni programa SE u Srbiji, kao i o daljim koracima usmerenim ka partnerstvu i zajedničkom radu na svim pitanjima od obostranog interesa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom sastanka sa šefom misije Saveta Evrope visoko ocenio dosadašnju dobru saradnju Republike Srbije sa Savetom Evrope i istakao da je za proteklih 17 godina od prijema naše zemlje u SE ostvaren značajan napredak i istakao da Srbija računa na pomoć Saveta Evrope u sprovođenju reformi, jer ta organizacija, kroz svoje programe, može da pomogne reformu pravosudnog sistema, reformu sistema javne uprave i lokalne samouprave, kao i unapređenje zaštite prava nacionalnih i drugih manjina. Predsednik vučić je rekao da je Srbija opredeljena da nastavi partnersku saradnju sa Savetom Evrope i da radi na njenom daljem unapređenju. On je dodao da Srbija pridaje veliki značaj primeni programa SE u Srbiji, uključujući i zajedničke programe između Saveta Evrope i Evropske unije. Predsednik Vučić je ponovio posvećenost Srbije snaženju političkog dijaloga u regionu, a posebno ekonomske saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, te je istakao da je Srbija među vodećim državama koje su uspele da obezbede izuzetnu klimu za rešavanje svih otvorenih pitanja na miran i odgovoran način.

Šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper naglasio je značajnu ulogu Srbije u radu ove organizacije, pogotovo putem dosledne i stalne primene programa SE, istakavši da pozdravlja napore Srbije u sprovođenju reformi. On je pozvao srpske vlasti da u reformskom procesu, kao i u unapređenju rada Parlamenta, više koriste savetodavne kapacitete Saveta Evrope. Flesenkemper je takođe istakao da Savet Evrope ove godine obeležava 70. godišnjicu Evropske konvencije o ljudskim pravima i da će u Srbiji tim povodom biti održan događaj 4. novembra na Univerzitetu u Beogradu. On je pozvao predsednika Vučića da na proleće naredne godine zajedno obeleže dvadesetu godišnjicu osnivanja Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu. Šef misije SE je dodao da će Savet Evrope nastaviti da aktivno i blisko sarađuje sa Srbijom na svim projektima od značaja koji podrazumevaju i intenzivniju saradnju sa Evropskim sudom za ljudska prava, kao i aktivnije učešće Srbije u predstojećim projektima u organizaciji Saveta Evrope.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here