Vladimir Dimitrijević o promeni vlasti u Crnoj Gori

0
227

Pobednici izbora u Crnoj Gori treba da pažljivim i mudrim ponašanjem u politici stvore mogućnost da se srpski narod u njoj ne oseća potlačen i ponižen, rekao je prof. Vladimir Dimitrijević.

Promena vlasti u Crnoj Gori promenila je skoro iz temelja politički ambijent u toj državi. Dok pobednici izbora najavljuju ukidanje famoznog Zakona o slobodi veroispovesti, poražena strana upozorava na nedopustivo mešanje crkve u politički život što je nespojivo sa gradjanskim i sekularnim društvom. Zamolili smo profesora Vladimira Dimitrijevića da prokomentariše prilike u Crnoj Gori posle izbora.

Kako je objavio list Dan, formiranje vlade u Crnoj Gori moguće je već sledeće nedelje, kada se može očekivati plan rada i spisak ministara nove vlade. Na sastanku lidera vladajuće koalicije sa mandatarom Zdravkom Krivokapićem načelno je usaglašen koncept ekspertske vlade i obećana podrška. Novu vladu u parlamentu podržaće tri koalicije „Za budućnost Crne Gore” „Mir je naša nacija” i „Crno na bijelo”, a očekuje se i podrška Albanske liste. Po predlogu mandatara, vlada će imati samo premijera, neće biti potpredsednika, a očekuje se da će imati 12 resora. Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da će vlada biti prelazna, reformska i mandatar je predložio da traje 200 dana, ili najviše godinu,  i da  ta vlada treba da pripremi prve fer i slobodne izbore jer će se do tada stvoriti ambijent u kojem će svi moći slobodno da se izjasne.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here