Ana Brnabić na onlajn samitu Zapadnog Balkana

0
171

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas na onlajn samitu Zapadnog Balkana u Sofiji da Srbija želi da ubrza procese integracije u EU, kao i da snažno podržava pristupanje Uniji i naših suseda, posebno Severne Makedonije i Albanije, jer je to izuzetno važno za prosperitet i stabilnost čitavog regiona.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je na onlajn samitu u Sofiji, koji je održan u okviru Berlinskog procesa. Ona je govoreći o ozbiljnim ekonomskim izazovima uzrokovanim pandemijom, izrazila želju za proširenjem veze Zelenog koridora izvan Zapadnog Balkana, proširujući domet i potencijal prema susednim državama članicama EU i široj EU. Prema njenoj oceni, to bi bio važan korak u ekonomskom oporavku i jačem ekonomskom usklađivanju Zapadnog Balkana i Evropske unije. Premijerka je iskazala spremnost za priključivanje jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA), inicijativi EU za pojednostavljivanje bankovnih transfera, ocenivši da bi to rezultiralo smanjenjem troškova regionalnih plaćanja i poslužilo kao dobar mehanizam za postkovid oporavak.

Brnabić je ponovila posvećenost Srbije sprovođenju svih pet stubova Zelene agende, u skladu sa regionalnom socijalno-ekonomskom stvarnošću i zamolila partnere iz EU da razmotre načine koji bi nam omogućili da pristupimo dodatnim finansijskim sredstvima za sprovođenje te agende, koja će biti veoma izazovna i skupa. Predsednica Vlade je, u ime Republike Srbije, potpisala Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, kao i Deklaraciju lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu.

Na ovom samitu su, pored brojnih evropskih lidera, učestvovali i premijeri Bugarske i Severne Makedonije Bojko Borisov i Zoran Zaev, u svojstvu koorganizatora, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here