Postavljanje kamena temeljca za izgradnju intermodalnog terminala u Batajnici

0
161

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanom postavljanju kamena temeljca za izgradnju intermodalnog terminala u Batajnici i istakao da će taj projekat mnogo značiti za dalji ekonomski napredak naše zemlje. Predsednik Vučić zahvalio se Evropskoj uniji na bespovratnom finansiranju izgradnje intermodalnog terminala.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas polaganju kamena temeljca za izgradnju intermodalnog terminala u Batajnici. Prisutni su bili i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Vučić je tom prilikom istakao da će ovaj projekat mnogo značiti za dalji ekonomski napredak naše zemlje te da je ovaj terminal uslov bez kog ne možemo da napredujemo, a koji je važan za povećanje obima posla i povećanje cena.

Predsednik Vučić je zahvalio predstavnicima EU i državama članicama pošto su njihovi poreski obveznici izdvojili i poklonili, kako je rekao, 13,7 miliona evra za finansiranje izgradnje intermodalnog terminala. On je naglasio da će Srbija obezbediti 1,8 miliona evra i istakao da će izgradnja ovog terminala doprineti lokalnom razvoju Batajnice i Zemuna, kao i celog Beograda i cele Srbije, te dodao da to neće biti poslednji intermodalni terminal koji će se graditi u Srbiji, pošto je izuzetno važno da nastavimo da razvijamo saobraćajnu i logističku infrastrukturu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da će intermodalni terminal u Batajnici, čija izgradnja počinje danas, doprineti boljem povezivanju srpskog tržišta sa regionalnim i evropskim, smanjiti transportne troškove i smanjiti zagađenje. Fabrici je istakao da će taj terminal smanjiti, pre svega, transportne troškove i dodao da je udeo logističkih troškova u ceni proizvoda u EU na nivou 10 do 12 odsto, dok je u Srbiji do 20 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here