Predstavljanje Bele knjige 2020.

0
105

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je privreda u Srbiji tokom ove godine pokazala otpornost, što je uticalo na to da imamo odlične ekonomske pokazatelje, ali i da je država pokazala da neće štedeti resurse da podrži privredu, jer to znači radna mesta i bolji kvalitet života za građane.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je na predstavljanju “Bele knjige” Saveta stranih investitora istakla da je, zahvaljujući privredi, država mogla da izdrži ekstremne vanredne troškove koji i danas postoje, jer i dalje traje borba protiv korona virusa. Ona je navela da se prvi put ne predstavljaju rezultati, već se, imajući u vidu izazovnu godinu, sada govori o tome kako da se postigne brzi oporavak u narednim godinama. Premijerka je iskazala zahvalnost članovima Saveta stranih investitora zato što su tokom prvog talasa korona virusa u martu i aprilu donirali novac, opremu i sve ono što je bilo potrebno za zdravstveni sistem, ali i trudili se da zadrže najveći nivo proizvodnje i zaposlene, a negde i da dodatno zaposle građane.

Brnabić je ukazala na timski rad predsednika Srbije, Vlade i Narodne banke Srbije, zahvaljujući čemu će naša zemlja ovu godinu završiti sa najboljim ekonomskim rezultatima u Evropi. Prema njenim rečima predviđanja su da ćemo završiti ovu godinu sa padom BDP-a od -1 odsto. Ona je istakla da se Vlada trudi da to bude -0,7 odsto, ali da će prema procenama Ministarstva finansija ipak biti jedan odsto istakavši da je i to najbolji rezultat u Evropi. Prema njenim rečima, nezaposlenost je pala na 7,3 odsto, a javni dug je trenutno na nivou od 57 odsto BDP-a.

Savet stranih investitora predstavio je “Belu knjigu 2020” najvišim predstavnicima Vlade Srbije i time obeležio 18 godina svog postojanja. Zbog epidemijske situacije “Bela knjiga” je predstavljena onlajn, a ona je ključni proizvod kojim Savet daje preporuke usmerene da podrži privredni rast i bolji život građana Srbije. “Bela knjiga” je putem onlajn platforme predstavljena predstavnicima brojnih državnih organa, ambasada, kao i privrednoj i društvenoj zajednici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here