Siniša Mali – Sutra isplata jednokratne pomoći zaposlenima u zdravstvu

0
178

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će sutra biti uplaćeno po 10.000 dinara na ime jednokratne novčane podrške za zaposlene u zdravstvu, kao i da je za te svrhe iz budžeta izdvojeno 1,55 milijardi dinara, odnosno približno 13 miliona evra.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će sutra zaposlenima u zdravstvu biti uplaćeno po 10.000 dinara i naveo da će svi zdravstveni radnici dobiti ovu jednokratnu pomoć od države, i to zaposleni u samom zdravstvenom sistemu, vojnozdravstvenim ustanovama, zdravstveni radnici zaposleni u MUP-u, kao i zdravstveni radnici koji rade u ustanovama socijalne službe čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta. Samo u užem zdravstvenom sistemu radi 120.000 ljudi, dok ih je zajedno sa zaposlenima u ostalim službama oko 130.000, istakao je ministar. On je rekao da će novac dobiti i nemedicinsko osoblje koje radi u zdravstvenom sistemu jer je i njihova podrška u ovoj zajedničkoj borbi neupitna – od vozača u hitnoj pomoći, pa do čistačica, kojima je višestruko uvećan obim posla. Mali je precizirao da će novac dobiti i medicinski radnici kako u kovid, tako i u nekovid režimu, izrazivši zahvalnost medicinarima, naročito doktorima i medicinskim sestrama, na požrtvovanom odnosu prema svojoj profesiji za vreme epidemije.

Ministar je podsetio na to da su plate zaposlenih u zdravstvu samo u poslednjih godinu dana povećane oko 30 odsto, što je u uslovima krize gotovo nezamislivo, dodavši da je svestan i činjenice da su bitni ne samo materijalni status, već i opšti uslovi rada u bolnicama. Kako je dodao, uloženo je devet milijardi dinara za završetak dve posebne kovid bolnice – u Kruševcu i u Beogradu, odnosno Batajnici. Početkom decembra biće otvorena bolnica u Batajnici, a ministar je izrazio nadu da će taj novi kapacitet od 1.000 ležajeva rasteretiti druge bolnice. U planu je nastavak rekonstrukcije drugih opštih bolnica i domova zdravlja po celoj Srbiji, kao i nabavka medicinske opreme i lekova, naglasio je Mali.

On je izrazio i očekivanje da će uskoro stići i vakcina protiv koronavirusa i da će je među prvima primiti medicinski radnici, jer oni treba da budu prvi zaštićeni. Prema njegovim rečima, država ne može da dobije ovu bitku sama i važno je da dođe do svesti svakog građanina da od njegovog odgovornog ponašanja danas zavisi mnogo toga – i zdravlje njegovih najmilijih, ali i stanje zdravstva i ekonomije u celini. Mali je rekao i da je budžet Republike Srbije stabilan i da ima snage da izdrži ovu krizu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here