Miroslav Parović – Režim mogu pobediti masovni građanski pokreti i gerilski pristup političkoj borbi

0
130

Masovnost građanskih pokreta i gerilski pristup političkoj borbi za zaštitu interesa građana je jedina opcija u situaciji uništene političke scene u Srbiji, koja može pobediti ovakav režim, o čemu svedoči i slučaj meštana Rakite koji su svojim protestima uspeli da spreče dalju izgradnju malih hidroelektrana na rekama Stare planine, rekao je Miroslav Parovic, bivši predsednik Narodnog slobodarskog pokreta.

 

Stanovnici sela Rakite izborili su se da oslobode reke Stare planine i da spreče dalju izgradnju Mini hidro-centrala. Iskustva govore da jedino gradjanski pokreti koji imaju jasne i ostvarive ciljeve mogu da zaštite interese gradjana. Nedavno je jedan takav protest održan na Fruškoj Gori gde su gradjani probili metalnu kapiju koja je zatvorila planinarsku stazu Novi Rakovac-Zmajevac. Upitali smo Miroslava Parovića da li ovakvi događaji mogu da pokrenu krupnije društvene promene.

 

Ministarstvo zaštite životne sredine donelo je pre više od godinu dana rešenje kojim je naloženo uklanjanje cevovoda mini hidroelektrane u Rakiti, a pošto je kako je rekao Miroslav Parović politička scena Srbije uništena i pošto institucije ne funkcionišu, građani su morali da uzmu stvar u svoje ruke i da sprovedu rešenje ministarstva te su sami uklonili cevi postavljene za izgradnju hidroelektrane Zvonce u Rakiti. Svoje interese, kao stanovnici Rakite, morali su sami da zaštite i stanovnici Fruške Gore koji su probili metalnu kapiju na planinarskoj stazi Novi Rakovac – Zmajevac. Ovo su samo dva primera delovanja građanskih inicijativa koje se, zbog nedelovanja državnih institucija, organizuju u zaštiti interesa stanovnika Srbije. Upravo ove organizacije, mogle bi uz dobru organizovanost i šire delovanje, postati vesnici promena političkog sistema Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here