Bijeljina – Aktivnosti u Muzeju Semberije

0
194

Pandemija je sprečila organizaciju brojnih kulturnih sadržaja i smanjila broj poseta. Ipak, u Muzeju “Semberije” realizovali su brojne aktivnosti. Renovirana je arheološka sala, urađeno je osvetljenje muzeja, kompletna zgrada pokrivena je video-nadzorom, realizovan je i projekat uređenja muzejske biblioteke, a izloženi su i eksponati koji su bili u depou muzeja.

Muzej “Semberije” jedna od najznačajnijih ustanova kulture u Semberiji u godini pandemije virusa korona obeležava pola veka svog postojanja i rada. Obeležavanje ovog značajnog jubileja uz pregršt planova započeli su u ovoj ustanovi početkom godine, organizovali su i priredili nekoliko izložbi, a sve je stalo već u martu. Tako je 50-a godišnjica obeležena skromno, izbožbom “Vremeplov Bijeljine” i promocijom knjige “Izvodi iz dnevnika 1961-1983”. Ipak, izložbom su predstavljena višegodišnja istraživanja stručne službe Muzeja o kulturnoj istoriji grada, a promocijom knjige Rodoljuba Čolakovića dat je novi uvid u arhivsku građu legata koji su 1980. godine bijeljinskom muzeju poklonili Rodoljub Čolaković i Milica Zorić. Ova kulturna institucija uporno čuva, prezentuje i štiti bogato kulturno-istorijsko nasleđe Bijeljine i Semberije.

Prošle godine Muzej “Semberije” zabeležio je više od 7.000 poseta, ove godine taj broj će biti ispod 5.000, kaže Koprivica.Ova ustanova kulture finansira se iz gradskog budžeta, pa uprkos otežanim uslovima rada, u finansijskom smislu neće osetiti posledice pandemije. I ako je pandemija ograničila broj poseta Muzeju, ali i organizaciju brojnih kulturinih manifestacija koje su se u prvi mah našle u planu ovogodišnjeg rada Muzeja “Semberija”, vredno se radilo na uređenju enterijera, pa su realizovane brojne aktivnosti koje su započete još pre nekoliko godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here