Boško Jakšić o Vašingtonskom sporazumu

0
130

Komentarišući potpisivanje i značaj Vašingtonskog sporazuma za Srbiju, novinar Boško Jakšić poručio je da se ne radi ni o kakvom istorijskom sporazumu, da to može biti samo korak ka uspostavljanju saradnje između Amerike i Srbije, ali da po pitanju Kosova, koje je za Srbiju najvažnije pitanje, nema promena.

 

Vašingtonski sporazum ocenjen je kao istorijski uspeh srpske diplomatije, a srpsko-američki odnosi podignuti su na najviši nivo u poslednjih trideset godina. Iako nije reč o medjudržavnom sporazumu sama činjenica da je Amerika garant potpisanih dokumenata može biti pozitivan podsticaj za dolazak američkih investicija u region. Upitali smo novinara Boška Jakšića da li sporazum iz Vašingtona predstavlja prekretnicu u američkoj politici prema Balkanu.

Ovogodišnji Vašingtonski sporazum čija je jedna strana potpisnica bila Srbija, privukao je pažnju brojnih analitičara. Iako je od strane potpisnika ocenjen kao veoma važan i sporazum od istorijskog značaja, ostalo je upitno hoće li on doneti značajnije promene u uspostavljanju boljih odnosa između Srbije i Amerike, ali i Srbije i Kosova. Pojedini analitičari smatraju da Vašingtonski sporazum ne nosi težinu koja mu se pripisuje, kao i da će u skorijoj budućnosti biti zaboravljen.  Profesor na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber istakao je kako ovaj sporazum ne sadrži tačke koje su suštinski nove. Na sličnu činjenicu ukazao je i novinar Boško Jakšić, govoreći da se radi o izvesnom preterivanju kada se govori o istorijskom sporazumu i preokretu, ali da je ovaj samoinicijativni korak Amerike dobrodošao za Srbiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here