Virus ptičijeg gripa otkriven na farmi u Poljskoj

0
101

Virus ptičjeg gripa vrste H5N8 pronađen je na živinarskoj farmi u poljskom selu Vroniavaj, a sva zaražena živina je usmrćena.

Do sada je ptičji grip rezultirao smrću ili eutanazijom najmanje 1,6 miliona pilića i pataka u Evropi. Nove vesti o zarazi ovim virusom stižu iz Poljske. Izbijanje influence otkriveno je početkom nedelje u zapadnom delu te zemlje, a njihova državna novinska agencija PAP izveštava da je virus vrste H5N8 u selu Vroniavaj, 33. puta otkriven u toj državi ove godine. Reč je o farmi na kojoj se uzgaja 93.000 koka nosilja, a sve su eutanazirane.  Dodatni problem je što su u blizini polja na kojima obitavaju mnoge divlje ptice, pogotovo guske koje bi ga mogle da prenesu na domaće životinje. Sličan slučaj dogodio se ove jeseni i u Holandiji. Ta je država najveći EU izvoznik živine, a gotovo pola miliona brojlera je uginulo ili eutanazirano kako bi se sprečilo širenje virusa.

Ovaj zarazan i smrtonosan oblik ptičjeg gripa brzo se širi Evropom i dovodi živinarsku industriju u stanje pripravnosti zbog prethodnih izbijanja. Do sada je pronađen u Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Danskoj, Irskoj, Švedskoj, a od prošle nedelje i u Hrvatskoj, Sloveniji i Poljskoj. Pogođene su i Rusija i Kazahstan, a ove nedelje grip utvrđen i kod divljih labudova u kineskoj provinciji Šanksi. Broj usmrćene živine u Rusiji je dostigao 1,8 miliona do kraja oktobra. Takođe je stradalo gotovo 1,6 miliona na jednom gazdinstvu u blizini Kazahstana, pokazuju podaci Svetske organizacije za zdravlje životinja. Iako je većina pronađenih slučajeva do sada uključivala zarazu divljih ptica, u zadnje vreme se beleži sve veći broj proboja virusa i na farme. To bi uveliko moglo da uspori božićnu prodaju krajem godine, što bi moglo da pogodi celu živinarsku industriju i uzorkuje značajne ekonomske gubitke.

Glavna vrsta u Evropi ove godine je H5N8, koji je značajno uticao na smrtnost živine 2016. i 2017. godine, ali bilo je i slučajeva pojave tipa H5N5 i H5N1. Iako je rizik za ljude mali, Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) ove nedelje je izjavila da stanje treba pažljivo pratiti, a poznato je da je vrsta H5N1 opasna i za ljude.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here