Boško Jakšić o Kamali Haris

0
152

Kamala Haris je svojim postojanjem na političkoj sceni Amerike, a sada i izborom za podpredsednicu, pokazala da žene u politici nose veliki potencijal i da njeno poreklo, njen emotivni status, način oblačenja ili druge stvari na koje je do sada stavljan akcenat kada su u pitanju žene u politici, nisu važni ukoliko ona ima drugačije, za takvu poziciju važne potencijale, izjavo je novinar Boško Jakšić.

Po objavljivanju izborne pobede Kamala Haris je postala prva žena potpredsednica Amerike. Rodjena je u Ouklandu u saveznoj državi Kaliforniji od dvoje imigrantskih roditelja, majke rodjene u Indiji i oca rodjenog na Jamajci. Nakon razvoda roditelja nju je usvojila samohrana majka iz hindu zajednice. Analitičari tvrde da je njeno poreklo uticalo da etničke manjine u Americi masovnije glasaju za demokratske kandidate. Zamolili smo novinara Boška Jakšića da prokomentariše politički uspeh Kamale Haris.

Iako je Kamala Haris u više navrata kritikovala politiku Džoa Bajdena, on je odlučio da je izabere za svoju najbližu saradnicu na ovogodišnjim izborima. Svoju karijeru, Kamala je izgradila boreći se protiv kriminala u Kaliforniji, a ono što je sama isticala jeste da je njen identitet čini spremnom da predstavlja ljude sa margina. Time je u prvi plan stavila svoju borbu protiv rasizma, obespravljenosti određenih socijalnih slojeva, kao i borbu za bolji položaj žena u američkom društvu. Deo američke javnosti smatra i da bi iskustvo koje Haris ima iz oblasti sprovođenja reda i zakona moglo da bude itekako značajno za njene buduće aktivnosti. Novinar Boško Jakšić, istakao je važnost izbora Haris za potpredsednicu i naglasio da se radi o velikom pomaku jer je ova žena uspela da se odupre stereotipima i učini da i pored specifičnog porekla, sklopljenog braka u pedesetoj godini, nagna javnost da ostavi po strani njen lični život, a pozabavi se profesionalnim postignućima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here