Izvoz junadi iz Srbije

0
102

Od početka godine Srbija je u Tursku izvezla oko 3.500 tona bebi bifa. U Evropsku uniju otišlo je svega 100 tona, iako je naša kvota ovog najkvalitetnijeg mesa gotovo 7.000 tona.

Na tržištu Srbije i dalje postoji između 3.000 i 4.000 junadi viška. Država je nekoliko puta, tokom ove godine, kroz robnu razmenu, otkupljivala junad, u zamenu za merkantilni kukuruz. Deo stočara je uspeo da zameni svoja grla, ali je obećani veliki izvoz još mrtvo slovo na papiru. Prema rečima Nenada Budimovića, sekretara za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije, sa Turskom je izvoz uvek neizvestan jer ga oni obustave, pa onda aktiviraju. To zavisi od kursa lire, ali i političke situacije. Budimirović je rekao da je prošle godine merama Vlade Srbije došlo do toga da su podsticaji povećani za utovljenu junad i umatičena grla, pa se stočarima isplatilo da g Budimirović je istakao da ih je država podstakla, jer ima dobar aranžman na papiru, ali da međutim, realizacija nije dobra.

Za EU imamo veliku kvotu, ali je otišlo samo 100 tona. Izgubili smo trgovce u Italiji i Grčkoj i nismo konkurentni. Nekada smo mnogo izvozili meso u Grčku, sada više ne. Srbija izvozi više žive životinje. Tako smo izvezli gotovo 10.000 komada junadi, što je za nekih 30 odsto više nego prošle godine i to najviše u zemlje CEFTA. Bilo je oko 600 komada za Liban, ali junad iz Srbije najviše uzima Bosna i Hercegovina. Budimirović je objasnio da se june tovi godinu dana, a da je kod nas hrana skuplja u odnosu na onu koja se daje u zemljama EU. On je dodao sa u Srbiji ne koristi genetski modifikovana hranai da su Kina, EU, Turska, pa i Rusija zemlje gde bismo mogli da izvozimo. U Kinu idu neke zanemarljive količine, preko Hongkonga I prema Budimirovićevim rečima to nam ne bi bilo daleko, kada bi se radilo u kontinuitetu. Postoji predlog da država da podsticaje za izvoz. Bez obzira na to što EU ne dozvoljava ovakvu podršku, trebalo bi da im se potez detaljno argumentuje, istakao je Budimović I dodao da svi imaju cilj da se odvija biznis I da je samo EU nedavno odvojila tri milijarde evra za pomoć svojim farmerima dodajući da je apsurdno što je to dozvoljeno, a pritom nije dozvoljeno da mi gradimo našu poziciju. Budmirović je zaključio da Srbija jeste kandidat za članstvo u EU, ali da isto tako niko ne želi osiromašenu zemlju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here