Sastanak Ane Brnabić i nove direktorke UNICEF-a u Srbiji

0
123

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa novom direktorkom Predstavništva UNICEF-a u Srbiji Dejanom Kostadinovom, koja je predstavila najznačajnije projekte ove organizacije u Srbiji i petogodišnji Plan aktivnosti za period od 2021. do 2025. godine.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je tokom sastanka sa direktorkom UNICEF-a u Srbiji Dejanom Kostadinovom izrazila zahvalnost toj organizaciji  na pomoći koju pruža najranjivijim grupama dece tokom kovid krize, dodajući da će se saradnja na osnaživanju različitih segmenata dečije populacije u Srbiji nastaviti istim intenzitetom. Ocenjujući da je ulaganje u obrazovanje visoko na lestvici prioriteta, premijerka Brnabić je istakla da projekti UNICEF-a značajno doprinose viziji vlade u oblasti strategije obrazovanja i digitalizacije, kao i inkluzivnog obrazovanja, što je jedan od prioritetnih programa ove organizacije. Brnabić je objasnila da je Srbija prvi put uvela i Jedinstveni informacioni sistem prosvete koji će državi omogućiti da ima potpuni pregled celokupnog toka obrazovanja učenika, od momenta upisa u osnovnu školu do trenutka završetka srednje škole ili fakulteta i dobijanja zaposlenja. Ovo će omogućiti, kako je navela, da po prvi put imamo potpuni pregled i sliku našeg obrazovnog sistema i potreba privrede.

Kada je u pitanju zapošljavanje mladih, Brnabić je objasnila da je u toku vladin projekat „Moja prva plata“ koji već daje rezultate i ima za cilj da podstakne zapošljavanje mladih i pruži podršku privredi u rešavanju problema s nedostatkom kadrova. Sa druge strane, UNICEF priprema poseban program sticanja radnog iskustva namenjen ranjivim kategorijama i Vlada Srbije će pružiti punu podršku u realizaciji ovog programa, a UNICEF će pomoći Vladi Srbije na izradi pravnog okvira za regulisanje radnih praksi i radnog osposobljavanja.

Direktorka UNICEF-a Dejana Kostadinova ocenila je da je pandemija korona virusa izazvala veliku krizu, a da je istovremeno pružila i dodatne mogućnosti da se posebna pažnja posveti određenim populacijama i posebno ranjivim zajednicama. Takođe, kako je objasnila, kriza je istovremeno donela veliku šansu da se ubrzaju inovacije i digitalizacija u obrazovnom sektoru, s obzirom na to da je u školskom sistemu uspostavljena nastava na daljinu, kao model koji uspešno obezbeđuje obrazovni proces tokom epidemije. U tom smislu, UNICEF će, kako je navela, kroz projekat „Premošćavanje digitalnog jaza za najugroženiju decu“ kroz osnivanje obrazovnih digitalnih biblioteka i klubova za učenje, obezbediti 1.800 tableta za 30 škola širom Srbije, kako bi oko 12.000 dece imalo pristup obrazovnom sistemu. Zajednički prioritet je briga da svako dete u Srbiji ima pristup internetu i kompjuter i UNICEF i Vlada Srbije će u narednom periodu zajedno raditi da se to omogući.

Od izbijanja pandemije, kako je istakla Kostadinova, organizacija pomaže usporavanje širenje virusa kroz javno informisanje o preventivnim merama, osiguravanje kontinuiteta zdravstvenih usluga za majku i dete, obrazovanje i dečiju zaštitu, kao i kroz donacije sredstava za higijenu, lične zaštitne opreme, respiratora i drugog sanitetskog materijala. Predstavljajući plan budućih aktivnosti, Kostadinova je objasnila da program u narednom periodu obuhvata i rani razvoj dece i učenje u ranom detinjstvu, kao i razvoj adolescenata i mladih širom Srbije i da se u tom smislu nastavlja saradnja sa nadležnim ministarstvima i institucijama u našoj zemlji. Ona je istakla da je ta saradnja u proteklom periodu bila na veoma visokom nivou, uz visok nivo aktivnosti i dobru komunikaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here