Miodrag Majić – Obračun sa kriminalom mora da krene od neraščišćenih afera

0
195

Na najave o obračunu države sa mafijom, sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić rekao je da bi on kao građanin zaista želeo da se te najave i ostvare. Ipak, kako je naveo Majić, skepsa postoji jer smo takve pompezne najave mogli čuti i ranije, a prava borba sa organizovanim kriminalom je izostala.

 

Prethodnih meseci u Srbiji je zabeleženo više ubistava u međusobnoj borbi kriminalnih klanova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je veliki obračun sa mafijom. Tom prilikom on je rekao da postoje veze državnih struktura sa licima koja su likvidirana u Beogradu i da je, kako bi se kriminal “počistio”, bitno da se “počiste” oni koji sa kriminalcima sarađuju. Upitali smo sudiju Miodraga Majića da li postoji iskrena želja za obračun sa mafijom u Srbiji.

Rat sa mafijom najavljivan je 2013., 2014., 2016., 2019. i ove 2020. godine, međutim, do pravog obračuna sa organizovanim kriminalom nije došlo jer postoji veza između pojedinih lica koja imaju udeo u vlasti i pripadnika kriminalnih organizacija. Deo javnosti pita se zašto institucije poput policije i tužilaštva ne rade svoj posao već o slučajevima kojima bi trebalo da se bave saznaju od istraživačkih novinara. Kriminolog Dobrivoje Radovanović izjavio je da se u Srbiji objavljuje rat samo mafiji koja ne radi za vlast i da zbog toga što tužilaštvo i policija nisu nezavisni, obračun sa kriminalom neće biti uspešan. Sudija Miodrag Majić rekao je da se on lično nada da će se ove velike najave koje dolaze sa vrha vlasti realizovati, ali da je za potpuno „čišćenje“ države od upliva kriminalnih delatnosti potrebno rešiti i afere iz prethodnog perioda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here