Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se radi na merama koje će biti uvedene za osobe koje dolaze iz inostranstva tokom praznika, kao i da je potrebno pronaći rešenje za skijališta i hotele na srpskim planinama.

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da se radi na merama koje će biti uvedene za osobe koje dolaze iz inostranstva tokom praznika. On je poručio da će biti usvojene one mere koje će zaštititi naš zdravstveni sistem. Ministar je takođe rekao da se mora pronaći rešenje za skijališta koja bi mogla da rade trećinom kapaciteta, kao i za hotele koji treba da poštuju mere. On je istovremeno preneo da je protiv organizovanja proslava Nove godine. Lončar je naveo da će mala količina vakcina stići do kraja godine, a dovoljna količina biće obezbeđena tek na jesen sledeće godine, do kada moramo da budemo disciplinovani.

Ministar je naveo da je u danu za nama na Infektivnoj klinici u Beogradu obavljeno 376 pregleda, od čega 154 tokom noći, istakavši da je upravo to još jedan razlog zašto je otvorena bolnica u Batajnici, u kojoj je za kratko vreme spaseno više života. U novoj bolnici, kako je predočio, sve je u najkraćem mogućem roku profunkcionisalo i veći deo bolnice je pušten u rad. Rade intenzivne i poluintenzivne nege, svi aparati, skeneri, rendgen-aparati, angio-sala i porodilište, precizirao je Lončar i objasnio da je razvijen informacioni sistem koji je povezan sa Kliničkim centrom Srbije. On je ukazao na to da Srbija hospitalizuje ubedljivo najviše pacijenata u regionu, čak 39 odsto, zbog čega imamo najmanje preminulih, jer se na vreme počinje sa terapijom. Takođe, kako je dodao, vodi se računa i o pacijentima koji nisu pozitivni na koronavirus, dok se studenti pete i šeste godine medicine obučavaju da rade u zdravstvenim ustanovama koje nisu u kovid sistemu.