Jovana Stojković o festivalu Mirdita, dobar dan

0
446

Festival ,,Mirdita-Dobar dan” koji se već šest godina održava u Beogradu, i ove godine je izazvao  proteste desničarskih grupa koje smatraju da ovaj festival nije kulturna manifestacija već projekat koji služi za promociju nezavisnosti tzv. države Kosovo.

Tokom održavanja festivala „Mirdita-Dobar dan“ došlo je do okupljanja nezadovoljnih građana koji se protive organizaciji festivala koji služi za promociju nezavisnosti takozvane države Kosovo. Na protestu su učestvovale pristalice desničarskih partija pa je došlo do spekulacija da je izvesno programsko I organizaciono ujedinjenje tih organizacija. Zamolili smo doktorku Jovanu Stojković da odgovori na pitanje da li su ove prognoze realne.

Otvaranje festivala “Mirdita, dobar dan” koji se već šestu godinu održava u Beogradu krajem oktobra, i ove godine je protekao u napetoj atmosferi. Održavanje ovog festivala je izazvalo protest više patriotskih grupa, a policija je blokirala raskrsnice kod Centra za kulturnu dekontaminaciju gde se održava festival, sprečavajući desničarske grupe da se približe. Po rečima Milice Đurđević iz Zavetnika, SNS je odgovorna za održavanje ovog festivala jer je Mirdita politički projekat  čija je ključna poruka “članstvo Kosova u Unesco”, dok  je stav Miše Vacića, lidera Srpske desnice, da “ne postoji kosovska kulturna baština, već je na Kosovu srpska kulturna baština”. Komentarišući svoju podršku ovim protestima, dr Jovana Stojković je rekla da je ona protiv svih manifestacija koje su ,,trn u oku” građana Srbije, da u međusobnim odnosima zemalja treba da vlada reciprocitet, a da s obzirom na ne tako davne ratne sukobe na Kosovu ne možemo da se pravimo da se ništa nije desilo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here