Skupština opštine Čajetina usvojila budžet za 2021. godinu

0
212

U četvrtak 10. decembra održana je 6. sednica Skupštine opštine Čajetina. Na ovoj sednici usvojena je Odluka o budžetu opštine Čajetina za 2021. godinu. Planirani prihodi i primanja sa prenetim sredstvima planirani su u iznosu od 2.301.000.000,00 dinara.

U četvrtak 10. decembra održana je 6. sednica Skupštine opštine Čajetina. Na početku sednice, dodeljena su priznanja povodom Dana opštine Čajetina,a koja nisu uručena 30. juna zbog pandemije korona virusa. Ovogodišnji dobitnici nagrade „Dimitrije Tucović“ su Anđela Peković. Na Dan opštine Čajetina 30. juna bila je student završne godine Pravnog fakulteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 10,00 stipendista republičkog Fonda za mlade talente i opštine Čajetina. Dobitnica je brojnih pohvalnica i priznanja za izuzetne uspehe tokom školovanja. Sada je diplomirani pravnik kao jedan od najboljih studenata u generaciji Pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu; Košarkaški klub „Zlatibor“ iz Čajetine koji je prvi klub sa teritorije naše opštine koji  se takmičio u regionalnom, međunarodnom takmičenju. Košarkaši Zlatibora nedavno su bili i domaćini i predstavnici Srbije u regionalnoj ABA 2 ligi, što je najveći uspeh u istoriji kluba, Fudbalski klub Zlatibor je takođe postigao najveći uspeh u istoriji kluba plasmanom u fudbalsku Super ligu Srbije;  Javno Komunalno Preduzeće  Vodovod Zlatibor koje je izraslo u ozbiljnu i stabilnu firmu koja je primer i reper za ostala javna preduzeća njihove delatnosti.  Za humanost i ljudskost u teškim vremenima, dobitnik zahvalnice „Zoran Tmušić“ je Aleksandar Ilić Puke sa Zlatibora. Ovogodišnji dobitnik priznanja, naš Zlatiborac Aleksandar Ilić Puke, donirao je svoju kožu sestri od strica Svetlani koja je dobila teške opekotine u požaru. Ponosni smo na ovaj divan i pre svega human gest našeg sugrađanina. Dobitnik najvišeg priznanja opštine Čajetina, Zlatiborske povelje, ove godine je Komunalno javno preduzeće „Zlatibor“. Preduzeće koje je nekada bilo u krizi sada stoji na čvrstim nogama i predstavlja uzor komunalnim preduzećima ne samo u bližoj okolini već i u čitavoj Srbiji. Ostvarenu dobit koristi za stalno poboljšanje kvaliteta usluga, ulaganje u infrastrukturu i kadrove, kao i modernizaciju svih segmenata poslovanja.

Na ovoj sednici usvojena je Odluka o budžetu opštine Čajetina za 2021. godinu. Planirani prihodi i primanja sa prenetim sredstvima planirani su u iznosu od 2.301.000.000,00 dinara. Prema rečima predsednika Skupštine opštine Čajetina Arsena Đurića, u 2020. godini prihodovano je više sredstava nego što je budžetom planirano, a da do kraja godine očekuje da će ti prihodi biti veći do 10% u odnosu na planiran sredstva u tekućoj godini. Đurić je istakao da je opština Čajetina jedna od retkih opština u Srbiji koja je rebalansom povećala sredstva prihoda u budžetu i realizovala taj plan. Takođe je naglasio da je u ovoj godini završen veliki broj kapitalnih investicija kao što su gondola, postrojenje za preradu otpadnih voda, rekonstrukcija Kraljevog trga, Tržnog centra i šireg centra Zlatibora, ali je i u budžetu za 2021. godinu planiran značajan iznos sredstava za investicije. Za putnu infrastrukturu, za izgradnju puteva i ulica kao i za rekonstrukciju postojećih saobraćajnica, planirano je oko 250 miliiona, planirana su sredstva za prvu fazu radova na izgradnji vodovoda Sušičko vrelo, od Sušičkog vrela do Žigalskog visa sa rezervoarom, zatim je planirana delimična zamena magistralnog cevovoda od Ribničkog jezera do Zlatibora kao i sanacija fabrike za preradu vode u Ribnici i izgradnja rezervoara od 2000 kubnih metara na samom Zlatiboru. Pored pomenutog, planirana su i sredstva za izgradnju reciklažnog dvorišta, izgradnju radionica, garaža i upravne zgrade KJP „Zlatibor“ kao i sredstva za formiranje groblja na Zlatiboru. Značajna sredstva su planirana i za tekuća održavanja, za izgradnju nove javne rasvete i zamenu postojećih svetiljki sa led sijalicama u cilju uštede energije, planirana je i izgradnja nekoliko novih dečijih igrališta, kao i uređenje postojećih. Predsednik Skupštine opštine Čajetina istakao je da je budžet opštine Čajetina za 2021. godinu razvojni, a da je pri tom značajna pažnja posvećena i socijalnim davanjima, ulaganjima u poljoprivredu, kao i u turizam i promociju turističkih potencijala Zlatibora. Odbornici su usvojili odluku da se na Republiku Srbiju prenesu, bez naknade, akcije koje opština Čajetina ima u PD HIP Petrohemija Pančevo. Za tri investitora usvojen je zahtev da im se  rok za zaključenje ugovora produži do 24. decembra 2020. godine. Usvojeno je rešenje o otkupu jedne stambene jedinice u okviru zgrade izgrađene za izbegla i interno raseljena lica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here