Mila Alečković – Vakcina protiv virusa korona ne postoji

0
1465

U jeku priča o dolasku vakcine u Srbiju koju bi trebalo da proveri Agencija za lekove i medicinska sredstva, doktorka Mila Alečković navela je da nema poverenja u srpske stručnjake i pozvala se na reči francuskog epidemiologa i virusologa Didiera Raula koji je rekao da je vakcina protiv virusa Kovid19 naučna fantastika.

 

Nakon što su Fajzer i Biontek podneli zahtev za registraciju vakcine u Srbiji, Rusija je na laboratorijsku proveru u Agenciju za lekove i medicinska sredstva dostavila 20 doza vakcine Sputnjik. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS je rekao da je BIA prosledila vakcinu našim stručnjacima koji imaju vremena da narednih dana i nedelja to ispitaju i kažu da li možemo to da prihvatimo ili ne.  Zamolili smo doktorku Milu Alečković da prokomentariše ovu trku za obezbeđivanje vakcine.

Situacija sa epidemijom virusa Kovid19 u Srbiji se ne smiruje. Hoće li vakcina stići na vreme, hoće li biti uvezen dovoljan broj doza i da li će ona biti dovoljno bezbedna, pitanja su koja muče javnost. Deo građana, ipak, sa nestrpljenjem očekuje vakcinu u nadi da će se život posle toga vratiti u normalne tokove. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da očekuje da se sa vakcinacijom može krenuti u aprilu, ali da bi do tada trebalo pridržavati se mera kako bi što veći broj ljudi ostao zdrav. Konsultant za imunizaciju Unicefa i Svetske banke i predsednik Društva za javno zdravlje Srbije Dragoslav Popović je istakao i da bi se vakcinacija mogla delom završiti do septembra, ali da to ne znači da je borbi sa virusom kraj i da će deo mera ipak ostati na snazi. Doktorka Mila Alečković naglasila je da ova vakcina nije prošla sve faze provere, da je preskočeno testiranje na životinjama i da vakcinaciju ne bi trebalo dozvoliti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here