Boško Jakšić – Pobeda Bajdena je šansa da američka demokratija vrati svoj poljuljani ugled

0
121

Donald Tramp i politika koju je vodio, više su posledica, nego uzrok stanja u Americi koje traje već duže vreme, smatra novinar Boško Jakšić. Ipak, u toku njegovog mandata, čitavo američko društvo je postalo duboko podeljeno i sada bi Bajden trebalo da pokuša da te razlike između delova društva, poravna.

 

Ovogodišnji američki predsednički izbori ocenjeni su kao istorijski. Na ovim izborima izašao je najveći broj birača do sada, postignuta je najmanja razlika izmedju pobednika i protivkandidata, a po prvi put jedan učesnik u izbornom procesu doveo je u pitanje zvanične izborne rezultate. Upitali smo novinara Bokša Jakšića da li posle ovih izbora Amerika postaje jača ili slabija.

Džo Bajden i Donald Tramp, kandidati su koji su tesnom razlikom okončali ovogodišnje izbore u Americi. Osim te sličnosti, njihova politika umnogome se razlikuje, o čemu je bilo reči tokom kampanje. Na spoljašnjem planu, Tramp se uvek vodio geslom „Amerika na prvom mestu“, dok je Bajden bio okrenutiji međunarodnoj saradnji. Na unutrašnjem planu, Tramp je često podržavao nacionalistička, desničarska stremljenja, dok je Bajden spremniji na taktičnija rešenja.  Analizirajući izborne rezultate, novinar Boško Jakšić istakao je da se američko društvo već duže vreme suočava sa problemima, te da su u toku Trampove vladavine, ti problemi samo produbljeni. Jedan do najznačajnijih problema, po Jakšiću, bila je podela američkog društva, koju je Tramp svojim načinom vladavine, produbio. Ipak, u pobedi Bajdena, Boško Jakšić vidi šansu da Amerika povrati svoj ugled i vrati se svojim demokratskim tekovinama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here