Darko Trifunović o sporazumu između Jermenije i Azerbejdžana

0
145

Govoreći o odredbama sporazuma kojim je prekinut sukob u Nagorno-Karabahu, profesor Darko Trifunović naglasio je kako je to najgori mogući sporazum po Jermeniju i jermenski narod. On je istakao kako je Rusija brzom primenom sile reagovala i zaštitila svoje energetske tokove, dok je jermenski narod stradao.

Sukobi u Nagorno-Karabahu prekinuti su sporazumom u Moskvi. Ministri spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije uz posredstvo ministra spoljnih poslova Ruske federacije Sergeja Lavrova postigli su dogovor o prekidu vatre. Mir će održavati i dve hiljade ruskih vojnika koji garantuju bezbednost jermenskim civilima koji su potpali pod vlast azerbejdžanskih snaga. Zamolili smo profesora Darka Trifunovića da prokomentariše odredbe postignutog sporazuma.

Po potpisivanju sporazuma za prekid oružanih sukoba između Jermenije i Azerbejdžana, ruski predsednik Vladimir Putin, izjavio je da se nada da će ovaj sporazum doneti trajni mir između dve zaraćene strane. Ipak, reakcije predstavnika jedne i druge države prilično su se razlikovale. Jermenski premijer izjavio je da je ovakav sporazum veoma bolan za njega i njegov narod, dok je azerbejdžanski predsednik sporazum dočekao kao kapitulaciju Jermenije, likujući i nazivajući jermenskog premijera kukavicom jer sporazum nije potpisao pred kamerama. Analizirajući odredbe pomenutog sporazuma, profesor Darko Trifunović izjavio je da je Rusija zaštitila samo svoje interese i da je ovakav sporazum veoma loš za jermenski narod. Time se, kako je rekao Trifunović, još jednom mogla videti igra između velikih u kojoj su male države poput Jermenije, Azerbejdžana, a i Srbije, samo pijuni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here