Zoran Buljugić – Trenutni sukobi u Americi mogli bi dovesti do građanskog rata

0
215

Trenutni sukobi u Americi mogli bi dovesti i do građanskog rata, naglasio je Zoran Buljugić, profesor ruskog jezika. On je rekao da, iako bi neki ljudi iz Srbije to priželjkivali, time ne bismo dobili nikakvo olakšanje jer Srbija ima poteškoće još sa nekim državama zapadne Evrope.

Administracija Donalda Trampa započela je formalni proces tranzicije, iako njegov tim nastavlja da ulaže žalbe sudovima na rezultate predsedničkih izbora. Tranzicija predstavlja predaju važnih informacija i dužnosti jedne administracije drugoj, koja osigurava da novoizabrani predsednik i njegov tim budu u toku sa svim dešavanjima kad stignu u Belu kuću. Tranzicija obično traje 11 nedelja, najčešće od trenutka kad postane očigledno ko je pobednik, pa sve do 20. januara kada sledeći predsednik zvanično preuzima dužnost. Zamolili smo profesora Zorana Buljugića da prokomentariše političke prilike u Americi posle održanih predsedničkih izbora.

Iako su mnogi državni zvaničnici poput Angele Merkel, Borisa Džonsona i Redžepa Erdogana već čestitali Bajdenu na pobedi, pravna bitka oko izbornih rezultata još uvek traje. Trampov izborni štab podneo je tužbe u nekoliko država, a američko Ministarstvo pravde izdalo je naloge federalnim istražiteljima da provere tvrdnje o navodnim nepravilnostima na predsedničkim izborima. U iščekivanju razrešenja izborne krize u Americi, profesor Zoran Buljugić izjavio je da smatra da se manipulacija glasovima na izborima u Americi ipak dogodila i da bi Tramp mogao biti pravi pobednik. Do takvog razvoja situacije neće doći lako, pa ako se kriza bude pogoršala, u Americi može doći i do građanskog rata, naglasio je profesor Buljugić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here