Ministar Krkobabić – Razvoj i unapređenje zadrugarstva

0
169

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić sastao se u Palati Srbija sa predsednikom Akademijskog odbora za selo i predsednicima Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine. Krkobabić je u sklopu budućih programa Ministarstva najavio nastavak finansijskih podsticaja za domaćine Srbije udružene u zadruge.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić sastao se u Palati Srbija sa predsednikom Akademijskog odbora za selo akademikom Draganom Škorićem, predsednicima Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, Nikolom Mihailovićem i Radislavom Jovanovim i stručnjakom za voćarstvo prof. dr Zoranom Keserovićem. Tema sastanka bila je dalji razvoj i unapređenje zadrugarstva u Srbiji i autonomnoj pokrajini Vojvodini, zajedničko delovanje Akademijskog odbora za selo SANU, zadružnih saveza i predstavnika struke poput univerzitetskih profesora. Ministar Krkobabić je prve programe za unapređenje života i rada na selu najavio za prvi kvartal 2021. godine, istovremeno sa aktivnostima za uspostavljanje zakonodavnog okvira koji će na sistemski način tretirati problematiku sela.

Predsednik Akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić rekao je da naši seljaci jedino udruženi u zadruge mogu da postanu robni proizvođači i istakao da zadruge ne treba posmatrati isključivo kao proizvođače sirovina, već je veoma važno da one učestvuju na tržištu sa svojim finalnim proizvodima.

Projekat Vlade Srbije popularno nazvan „500 zadruga u 500 sela“ bio je usmeren upravo na podsticanje i osnaživanje privredne aktivnosti u selima kroz udruživanje malih proizvođača u zadruge i tako stvaranje uslova za ostanak i život stanovništva u seoskim sredinama. Za vreme trajanja ovog projekta osnovano je čak 770 zadruga, a bespovratnim sredstvima pomognut je rad 152 zadruge na teritoriji čitave Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here