Božidar Delić o suđenju Hašimu Tačiju

0
192

General Božidar Delić, analizirajući suđenje Hašimu Tačiju, rekao je da njegovo sklanjanje možda ima političku pozadinu jer u takozvanoj državi Kosovo nema nikakvog napretka posle dvadeset godina učešća Hašima Tačija u vlasti.

Jedan od vođa OVK, njen politički komesar i komandant Glavnog štaba, bivši premijer i predsednik Kosova Hašim Tači izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice koje mu međunarodni tužilac stavlja na teret. Tim advokata koji ga brani već je podneo zahtev da se Hašim Tači brani sa slobode. Upitali smo generala Božidara Delića šta očekuje od ovog sudskog procesa.

Branioci Hašima Tačija bivšeg zapovednika OVK i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, zatražili su od suda u Hagu da suđenje ne počne pre juna 2022. ili čak do januara 2023. Glavni tužilac Džek Smit je u podnesku pretprocesnom sudiji zahtevao da se ovakav zahtev odbrane odbaci kao neosnovan jer, kako je Smit naglasio, nije u interesu brzog procesa ili prava koja svedoci i žrtve u ovom predmetu imaju po zakonu. Tužilac Smit je rekao da bi se odlaganjem dobilo vreme u toku koga bi se mogao izvršiti pritisak na svedoke i njihovo zastrašivanje, te bi to moglo značajno uticati na objektivnost presude. Podsetimo, zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, optuženi su i tadašnji članovi Glavnog štaba te paravojne formacije Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. General Božidar Delić izneo je stav da će Hašimu Tačiju, pre svega, biti suđeno zbog zločina nad sopstvenim narodom, a ne nad Srbima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here