Rade Panić o testiranju zdravstvenih radnika na koronu

0
85

Zdravstveni radnici se testiraju tek po pojavi simptoma verovatno zato što ih nema dovoljno, pa bismo ostali bez izvršilaca kada bi svi bili redovno testirani, izjavio je Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

 

Srbija je u vrhu po broju zaraženih medicinskih radnika od Covid19. Pored naglog povećanja broja novozaraženih i preminulih od Covid19 ovo predstavlja veliki problem za zdravstveni sistem Srbije. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta doktor Rade Panić ukazao je da je realni broj zaraženih medicinara dva ili tri puta veći od onog koji se zvanično saopštava. Zamolili smo doktora Panića da odgovori na pitanje zašto se zdravstveni radnici testiraju tek posle pojave simptoma i da li to predstavlja dodatni problem u borbi protiv epidemije.

Zdravstveni sistemi u regionu suočavaju se sa sve većim problemima usled pandemije virusa Kovid19, a jedan od ključnih problema jeste manjak zdravstvenih radnika. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, doktor Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, nagalasio je da je propust Ministarstva što je formiran Krizni štab čiji deo čine nestručni ljudi, političari, umesto Republičke stručne komisije za zaštitu od zaraznih bolesti koja bi bila sastavljena samo od lekara, te pravilnije definisala mere, ali i način borbe protiv virusa. Govoreći o testiranju lekara tek pošto osete simptome virusa, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta naglasio je da se mnogi od njih testiraju preventivno u privatnim laboratorijiama kako bi zaštitili svoje najbliže, ali i pacijente sa kojima rade, mada se zvanično smatra da se nošenjem maski i zaštitne opreme štite i oni koji su saradnici zaraženog.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here