Ana Brnabić svečano otvorila Državni data centar u Kragujevcu

0
250

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić svečano je danas otvorila Državni data centar u Kragujevcu, koji bi trebalo da doprinese neometanom i pouzdanom radu usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka iz registara, kao i razvoju budućih usluga.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić simbolično je obeležila početak rada Državnog data centra u Kragujevcu položivši na postament kapsulu u kojoj su poruke kragujevačkih mališana, ispisane prilikom postavljanja kamena temeljca 2019. godine, a sve je sa video-bima ispratila i robot Daca. Ona je naglasila da Srbija otvaranjem Državnog data centra postaje zemlja sa najmodernijom bankom podataka, gde će biti pohranjeni podaci građana, domaćih, ali i velikih svetskih kompanija. Ovaj dan, prema njenim rečima, predstavlja prekretnicu u daljem razvoju Kragujevca i Srbije i pokazuje da konačno postajemo ozbiljna zemlja sa ozbiljnim institucijama, koja štiti građane i njihove podatke.

Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju, budući da je reč o jednoj od kapitalnih investicija u tom gradu, čija je vrednost 30 miliona evra. Pomenuti projekat doprineće unapređenju rada javne uprave, što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede. Data centar, ukupne površine 14.000 kvadratnih metara, izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana, a u njemu će biti smeštena i prva državna platforma za veštačku inteligenciju, koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama. Ugovori o komercijalnom korišćenju Data centra potpisani su sa više domaćih i inostranih kompanija, među kojima su i „Huavej“ i „IBM“. Otvaranju Data centra prisustvovali su i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministar bez portfelja Nenad Popović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here