Damnjan Knežević – Svaka vlast se plaši samoorganizovanja naroda

0
244

Na pitanje kakva je saradnja između zvaničnih institucija i ljudi koji organizuju narodne patrole, Damnjan Knežević, osnivač ovih patrola, je izjavio da su oni proganjani od strane tih istih institucija, koje ne rade posao koji bi trebalo da rade, pa narod mora sam da reaguje.

 

Narodne patrole pokušavaju da očuvaju red i mir na ulicama Beograda i služe da bi zaštitile građane od napada migranata. Damnjan Knežević je inicijator narodnih patrola koje su vid građanskog organizovanja u cilju sprovođenja zakona i normi koje se često krše od strane migranata. Upitali smo Damnjana Kneževića kakvu saradnju narodne patrole imaju sa državnim institucijama.

„Narodne patrole“ počele su sa delovanjem u februaru mesecu, a još uvek izazivaju kontroverzne reakcije. Da li ih vlasti štite ili proganjaju, ostaje nedovoljno jasno. Damnjan Knežević, organizator ovih patrola je istakao da imaju lošu saradnju sa državnim institucijama i da narod mora sam da se organizuje i zaštiti od migranata, kada već država i institucije to ne čine. Sa druge strane, i vlast i opozicija negativno su okarakterisale ovakve delatnosti, a Više javno tužilaštvo je potvrdilo krajem februara da vrši provere u vezi sa ovim patrolama. Nedavno je održan skup desničara ispred Ekonomskog fakulteta u Beogradu koji su izrazili nezadovoljstvo time što se na tom mestu migranti često okupljaju, a do verbalnog sukoba došlo je i sa pripadnicima levičarskih organizacija koje su došle da pruže podršku migrantima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here